"Srbijagas" i "Gasprom" osnivaju zajedničko preduzeće 14. maja

NOVI SAD, 30. aprila 2009. (Beta) - Ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća "Srbijagasa" i ruskog "Gasproma" najverovatnije će biti potpisan 14. maja, najavio je generalni direktor Javnog preduzeća "Srbijagas", Dušan Bajatović.

On je za današnji novosadski "Dnevnik" rekao da će biti potvrđeni osnovni ugovor, aneks koji usklađuje odnose između partnera, odnosno precizira koje se odluke ne mogu doneti bez saglasnosti "Srbijagasa", odnosno države Srbije, te statut zajedničkog preduzeća.

"Ugovor je praktično gotov i očekujemo da će odmah posle praznika biti parafiran, a potom prosleđen Vladi Srbije", kazao je Bajatović.

On je naveo da bi gasovod "Južni tok" trebalo da bude završen do kraja 2015. godine, a prve količine gasa bi trebalo da poteku najkasnije prvih dana 2016. godine.

Dodao je da je već sada sasvim izvesno da kapacitet gasovoda kroz Srbiju neće biti manji od 20 milijardi kubika godišnje.

"Srbija će na raspolaganju imati količine gasa koje su dovoljne ne samo za potrošnju već i za nove elektrane na gas, dakle za postrojenja koja bi mogla biti izgrađena u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, i u kojima bi se, uz električnu, proizvodila i toplotna energija", naveo je Bajatović.

On je rekao da "Srbijagas" ima gubitke od 100 miliona evra, koji nisu nastali zbog loših poslovnih odluka, već isključivo zbog neodgovarajuće cene gasa na domaćem tržištu.

Pogledajte još