Olbrajt: Službenik na aerodromu u Čikagu mi je rekao "Ja sam iz Bosne, tamo svi cene vaš rad"

Ona se tokom razgovora sa prisutnima dotakla teme Haškog tribunala, naglasivši da se lično zalagala za njegovo stvarnje, uporedivši ga sa sudom u Nirnbergu 1945. godine.

- Želela sam da se dođe do individualne odgovornosti, da ne bi postojala kolektivna odgovornost. Ne može ceo narod da se demonizuje - navela je bivša državna sekretarka SAD.

Ona je pri tom, podsetila na osvetu koju su Nemci u Čehoslovačkoj doživeli posle rata, kao odgovor na zločine koje su počinili nacisti.

- Osveta je nažalost, nešto što je u ljudskoj prirodi, ali ne sme ceo narod da odgovara, već pojedinci koji su krivi - dodala je Olbrajt.

Olbrajt u knjizi opisuje život svoje porodice u vreme i posle Drugog svetskog rata, a odgovarajući na pitanja publike rekla je da knjiga govori i o vremenu kada je njen otac bio ambasador Čehoslovačke u Beogradu.

- Kada je došlo do promene vlasti u Pragu, on 1948. godine na nagovor ambasadora SAD i Velike Britanije u Beogradu, prihvata zahtev novih čeških komunističkih vlasti da ode za ambasadora u Pakistanu, ali je to bio samo put da odemo u Ameriku - ispričala je ona.

Za moj dolazak na čelo Stejt departmenta zaslužna Hilari

Govoreći o svojoj političkoj karijeri, Olbrajt je rekla da je za njen dolazak na čelo Stejt departmenta zaslužna Hilari Klinton, koja je to predložila svom suprugu, tadašnjem predsedniku Amerike Bilu Klintonu.

Olbrajt je književno veče otvorila šalom, predstavivši se publici imenom, uz napomenu da ne znaju svi u Americi ko je ona.

- Pre nekoliko dana sam putovala sa aerodroma u Čikagu i na kontroli me je srdačno pozdravio jedan službenik, rekavši da je poreklom iz Bosne i da tamo svi cene moj rad - rekla je bivša državna sekretarka.

- Pošto se stvorio red, prišla je žena koja je njegova šefica i on je kazao da sam ja bivša državna sekretarka, pomenuvši Bosnu pri tom, a ona je odgovorila aha, znači vi ste bili političar u Bosni - ispričala je Olbrajt.

(Blic)

Pogledajte još