Najnovije: NASA otkrila nepoznat pojas radijacije oko Zemlje (VIDEO)

Satelit NASA-e došao do zapanjujućeg otkrića koje je potpuno šokiralo naučnike.

Otkriće je bilo potpuno slučajno. Iako teleskop REPT, uređaj koji je otkrio zračenje, nije uopšte trebao da se uključuje, naučnik Daniel Baker zamolio je šefove misije u NASA-inom Goddard svemirskom centru da aparat uključe ranije nego što je planirano, kako bi mogli da uporede podatke sa drugom misijom koja je bila u toku.

Gotovo isti tren, sonde su otkrile neočekivani broj čestica visoke energije, a u sledećih nekoliko dana te čestice su se postavile u konfiguraciju koja nije viđena nikad pre - oblikovale su treći Van Allenov pojas zračenja, izuzetno visoke energije.

Naučnici su verovali da dobro razumeju Van Allenove pojaseve - dva 'uštipka' oko Zemlje, koje oblikuje magnetno polje, u kojem se nalaze zarobljene visokoenergetske čestice Sunčevog vetra. Znali su da broj čestica u pojasevima raste i pada i da se pojasevi šire i smanjuju, ali prvi put u istoriji pronašli su i treći pojas.

Pojas se držao u stabilnoj konfiguraciji pune četiri sedmice. Naučnici veruju kako je treći pojas nastao kao posledica masivne Sunčeve erupcije 31. avgusta prošle godine.

(S media, Daily mail)

Pogledajte još