Muke sa nostrifikacijom: Diplomac Harvarda u Srbiji mora da polaže još ispita

Pojedini akademci sa Oksforda i Kembridža imali su problema sa nostrifikacijom u Beogradu. Fizika sa Prinstona nije priznata na jednom, ali je drugi univerzitet odlučio da nostrifikuje tu diplomu.

Primer drugih zemalja
Primera radi, u Austriji ovaj proces traje od dve do osam nedelja i košta 150 evra, u Nemačkoj je sto evra i traje mesec dana, u Belgiji se čeka tri meseca, ali je besplatan.

Ovo su samo neki od problema srpskih akademaca kada se vrate sa stranih studija, na šta ih vlasti stalno pozivaju. Organizacija srpskih studenata u inostranstvu zato traži da se postupak priznavanja pojednostavi, da procedura bude jeftinija i brža.

Najveći problem je, kaže za "Novosti" predsednik te organizacije Milutin Stanisavljević, što se naša država ne bavi priznavanjem, već nostrifikacijom.

"U Srbiji se strane diplome izjednačavaju sa domaćim, što je skup i dug proces. Trebalo bi da se samo priznaju dokumenti koje su izdali strani fakulteti",
smatra Stanisavljević.

Na državnim univerzitetima priznavanje radi nastavka školovanja košta od 10.000 do 20.000 dinara, a ako je radi zapošljavanja onda je cena i do 111.000. Na privatnim univerzitetima je i nekoliko puta skuplje. Procedura može da traje od nekoliko meseci do nekoliko godina.

(Večernje novosti, 021.rs)

Pogledajte još