Hrvatska "čisti" užbenike koji diskriminišu gej osobe

“Vlada počinje veliku akciju čišćenja školskih udžbenika, a prvi su na redu udžbenici iz veronauke koji diskriminišu gej osobe”, piše zagrebački “Jutarnji list” pozivajući se na izvore iz Banskih dvora.

Nadležna komisija će, kako se navodi, analizirati sadržaj svih spornih udžbenika iz veronauke, a one koji podstiču netoleranciju prema homoseksualcima, biće izbačeni s popisa obavezne literature za osnovne i srednje škole.

“Homoseksualnost se u udžbenicima iz veronauka za osnovne i srednje škole prikazuje kao nastranost koja je nedovoljno medicinski i psihološki istražena, a udžbenici iz biologije taj tip seksualne orijentacije najčešće vezuju uz HIV”, jedan je od zaključaka analize koju je sačinila Sanda Brumen.

“Analiziraćemo udžbenike prema standardu tj. gledaćemo ima li u njima diskriminacije u tekstovima i vizuelnim prikazima, ima li spolne i rodne nejednakosti, jesu li sadržaji primereni za dob učenika, jesu li infomacije objektivne... “, izjavila je članica komisije Vedrana Spajić-Vrkaš.

(Tanjug, B92)

Pogledajte još