Dragin kao svedoke naveo Tadića i Cvetkovića

Tužilaštvo za organizovani kriminal ima rok od osam dana da odluči o zahtevu bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina da kao svedoci budu saslušani Boris Tadić i Mirko Cvetković u aferi đubrivo.

Dragin je naveo da se u svojstvu sveoka saslušaju i nekadašnji ministri Dušan Petrović, Mlađan Dinkić, Diana Dragutinović i Slobodan Milosavljević.

- Predložio sam da se pozove Boris Tadić kao organizator sastanka na kome je dogovoreno donošenje uredbe, Mirko Cvetković kao učesnik i jedan od izvršilaca, Dušan Petrović kao učesnik i izvršilac na nivou koalicionog dogovora, Slobodan Milosavljević, jer je njegovo ministarstvo dalo saglasnost na uredbu, kao i Diana Dragutinović, čiji resor je takođe dao pozitivno mišljenje o uredbi. Zatim, Mlađan Dinkić čije se tadašnje Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja takođe saglasilo, te odgovorno lice u Republičkom odboru za zakonodavstvo, kao i vicepremijer Ivica Dačić, koji je uredbu potpisao
– naveo je Draginov advokat Nikola Nikolić.

Draginu je prema nezvaničnim saznanjima, kao osnov za zadržavanje u pritvoru ostao razlog opasnost od ometanja istrage i uticaja na svedoke, iako je saslušano više od 30 osoba. Bajatović i Elezović su svedočili su pre dve nedelje.

Tužilaštvo i policija sumnjiče Dragina da je zloupotrebio položaj donošenjem uredbe kojom je dozvoljena preprodaja regresiranog mineralnog đubriva preduzećima koja na to nisu imala pravo, zbog čega je oštećen budžet Srbije za oko pet miliona evra.

Postupak se vodi i protiv nekadašnjeg Cvetkovićevog saradnika Zvonimira Nikezića koji je bio konsultant i u Azotari.

Dragin je bivši ministar poljoprivrede, a u pritvoru je od 22. novembra zbog sumnje da je zloupotrebio položaj u aferi "Azotara" sa prodajom regresiranog mineralnog đubriva.

(Kurir)

Pogledajte još