Pogledajte ga: Beloglavi sup Uroš Nejaki ponovo u Srbiji, čeka ga društvo (VIDEO)

Beloglavi sup iz kanjona Uvca, Uroš Nejaki, (kako ga zbog slabe građe i pehova koje je imao u rezervatu nazivaju) pobegao je u avgustu u Poljsku, baš kada je trebalo da zasnuje porodicu.

Kilometraža koju je prešao začudila je sve stručnjake, pogotovo zbog nezgoda i povreda koje je rabnije imao, prenosi Studio B.

"Imao je bliski susret pre šest meseci sa surim orlom. Bio je sav očerupan. Sada je u mnogo boljem stanju", kaže Nebojša Radišić, čuvar Rezervata "Uvac", prenosi Radio-televizija Srbije.

"Uroš je došao sa pasošem, svim pratećim dokumentima, sa svim onim što je potrebno za žive životinje kada je o međudržavnom transportu reč", izjavio je Nebojša Popović, koordinator čuvarske službe.

Iako izgleda oporavljen i moćan, Uroš Nejaki je zbog puta (prvo avionom pa specijalnim vozilom) pomalo iscrpljen.

"Sada predstoji oporavak od puta...da se 15 dana odmori. Za to vreme će doći stručnjaci koji će uzeti reultate njegove krvi i koji će videti u kakvom je stanju", objašnjava Slobodan Ljubojević, direktor Rezervata "Uvac".

Po dolasku na Uvac, Uroš će provesti neko vreme u kavezu kako bi povratio kondiciju i kako bi se malo i prisetio svoga kraja koji nije video od 6. avgusta 2012. godine. Neće biti sam. Društvo će mu praviti Živka, Lala i još nekoliko supova iz kaveza, prenosi Fond za zaštitu ptica grabljivica.

Oni se nadaju da Uroš neće imati više ovakvih avantura i da će sledeće godine zasnovati svoju porodicu.

(Izvor: RTS, Studio B, Fond za zaštitu ptica grabljivica)

Pogledajte još