Štikle više nisu u modi!

Ipak, izgleda da se istorija ponavlja jer baletanke, mokasine,cipele s malom potpeticomi čizme malo-pomalo istiskuju visoke potpetice s modnih pista i polica. Čak je i Viktorija Bekam, dugogodišnja “kraljica” vrtoglavo visokih potpetica, nedavno u Njujorku primećena u ravnim cipelama.

Modni analitičari kao glavnog “krivca” za postavljanje ovakvog modnog trenda proglašavaju vojvotkinju od Kembridža, Kejt Midlton. Naime, upravo njen stil vole da kopiraju devojke i žene u Britaniji, pa i šire.

Britanska prodavnica „Debenhams“ tako je u poslednjih šest meseci zabeležila porast prodaje ravnih cipela za 25 odsto, dok se njihova prodaja u trgovini „Džon Luis“ u poslednjih godinu dana udvostručila, a portparolka „Selfridžisa“ uporedila je novi trend s revolucijom: „Žene danas vole da nose patike i ravne cipele. To je uticaj ulice koji je počeo u Londonu. „Smatram da je to kul“, rekao je italijanski dizajner Roberto Kavali.

I na Londonskoj nedelji mode štikle su bile u drugom planu, a modeli su po pisti šetali u ravnim čizmama Kristofera Kanea i niskim Barberi sandalama. Iako su štikle za mnoge generacije žena bile simbol ženstvenosti i glamura, mora se priznati da su daleko od praktične i udobne obuće.

Jahaća peta

Neki oblici preteča cipela s visokom potpeticom postojali su još u drevnom Egiptu, Grčkoj i Rimu. Smatra se da su cipele s visokom petom nastale u XV veku, zbog udobnijeg jahanja, jer bi cipele bez pete pri dugom jahanju skliznule. Početkom 1500. godine prvi put se pojavila potpetica visine tri centimetra takozvana jahaća peta, a s vremenom je počela poprimati stilski oblik. Zanimljivo je da je kod muške obuće peta počinjala da bude sve tanja i duža i nije se više koristila samo kod jahanja. S vremenom, ovakva cipela postala je svakodnevna obuća na dvorovima. Krajem XVI veka muškarci su nosili štikle od šest do devet centimetara.

Prve ženske štikle od svog obučara je 1533. godine, naručila Katarina de Mediči, žena francuskog kralja Henrika II, jer je bila niska. Cipele s visokom petom vrlo brzo su postigle uspeh u aristokratskim krugovima širom Francuske, a preko brakova sklapanih između pripadnika kraljevskih porodica širom Europe postale su popularne i izvan Francuske.

Hodanje

Danas, osim što upotpunjuju elegantne modne kombinacije, štikle nailaze na brojne kritike lekara koji smatraju da štetno deluju na kičmu i zglobove. Osim lekara negoduju i feministkinje, koje tvrde da žene nose štikle samo zato da bi izgledale izazovnije muškarcima, a pri tome im visoke potpetice otežavaju hodanje.

Bilo da je reč o brizi za zdravlje, praktičnosti, udobnosti ili emancipaciji, žene su odlučile da ulicama, barem na neko vreme, vladaju ravne cipele!

Izvor: B92/Jutarnji.hr

Pogledajte još