Pet istina koje morate znati o alkoholu

1. Može li voda da ublaži posledice mamurluka?
Još pitate, čaša vode pored kreveta postaće vaš omiljeni saveznik nakon pijanstva. Istraživanja su pokazala kako 2.5 dcl popijenog alkohola iz organizma izbacuje čak 8dcl vode. Tačnije alkohol telo vodi do dehidracije, zato što više vode popijete to bolje. Međutim, ono što voda ne može je da vas otrezni.

2. Da li je loše konzumirati alkohol svaki dan?

Dobra vest je da je konzumacija crnog vina poželjna. Naravno umerenost je bitna, ne odstupajte od čaše crnog vina dnevno jer u protivnom biste mogli da se nađete na klizavom terenu.

3. Izazivaju li tamna alkoholna pića najgori mamurluk?

Tamno obojena pića sadrže veće količine šećera ili nečistoća koje izazivaju najgori mogući mamurluk za razliku od piva i svetlijih akoholnih pića. Nakon prekomerne konzumacije tamnih pića izbegavajte napitke koji su "ojačani" kofeinom, a koji dodatno pospešuju dehidraciju organizma.

4. Postoje li niskokalorična alkoholna pića?
Često zaboravljamo kako jedan mililitar alkohola sadrži osam kalorija, a jedan gram proteina čak duplo manje od toga. Pića s manjim postotkom alkohola u sebi logično sadrže i manje kalorija, zato radije birajte 9 postotna od 14 postotnih alkoholnih napitaka.

5. Da li je opasno mešanje alkohola i energetskih napitaka?
Kofein u energetskim pićima može da prikrije uticaj alkohola što alkoholisane ljude čini manje svesnim koliko su pijani. Osim toga istraživanja su pokazala kako ova kombinacija direktno utiče na nepravilne otkucaje srca, uzrokuje nesanicu, drhtanje ruku i razdražljivost.

Izvor: Zadovoljna

Pogledajte još