Malom Amerikancu idol Nikola Tesla: Drži predavanja o njemu, češlja se i oblači kao on

Od kako je na Božić, kao najmlađi gost memorijalne konferencije u Njujorku, održao govor povodom sedamdesetogodišnjice smrti Nikole Tesle, učenik Kajl Dribek je odlučio da među svojim vršnjacima širi ideje velikog naučnika.

Danas drži predavanja o Nikoli Tesli učenicima svoje škole u Hamdenu, a planira da krene na turneju i po drugim američkim školama.

Dribek ima dvanaest godina i učenik je šestog razreda osnovne škole u Hamdenu, država Konektikat.

Kako je za "Novosti" izjavila Nikoleta Ilić, novinarka televizije "Glas Amerike", čiji je dečak bio gost, Kajl Dribek je toliko opčinjen Nikolom Teslom da se na školskim priredbama oblači i maskira kao srpski genije.Stavlja veštačke brkove "a la Nikola Tesla", češlja se na razdeljak i priča o Teslinim izumima.

"Prvi put sam saznao za Nikolu Teslu u osmoj godini, kada sam gledao seriju "Savremena čudesa" i shvatio da je reč o čoveku koji je predvideo našu budućnost. Kada smo u školi dobili zadatak da proučimo život neke poznate ličnosti i opišemo je, izabrao sam Teslu i još više naučio o njemu. Što sam više učio o Tesli to sam ga više poštovao", rekao je Kajl Dribek.

Govor koji je napisao o Nikoli Tesli prvo je pročitao roditeljima od kojih se očekivalo da pogode o kojoj se ličnosti radi. Majka i otac su pogodili i podržali ga u izučavanju dela velikog naučnika.

Mladi Kajl je poslednjih godina učestvovao na naučnim skupovima posvećenim Tesli, susretao se sa američkim teslijancima, posetio je i naselje Vordenklif u kome se nalazila laboratorija Nikole Tesle.

(Večernje novosti)

Pogledajte još