Testament Petra I Petrovića Njegoša nije u Beogradu

"Testament je u posedu Narodnog muzeja Crne Gore i original sa žigom izložen je u Njegoševoj biljardi na Cetinju od 1951. godine", prenose podgorički mediji izjavu upravnice Njegoševog muzeja Isidore Kovačić.

Prema njenim rečima, testament sadrži originalni žig i pečat kancelarije Petra Prvog Petrovića Njegoša, a eskpertizu tog dokumenta uradio je Jeremija Gagić, dva dana nakon smrti crnogorskog vladike.

Bibliotekar i voditelj Zbirke arhivarija u Odeljenju posebnih fondova Narodne biblioteke Srbije Dušan Nikodijević ranije je beogradskim medijima izjavio da se dugo nije znalo za testament i da se pretpostavljalo da je on izgubljen.

Iz Narodne bilioteke Srbije saopšteno da je reč o testamentu pisanom rukom Sime Milutinovića Sarajlije, sekretara Petra Prvog Petrovića i Njegoševeg učitelja, datiranom 18. oktobra 1830, na dan smrti crnogorskog vladike Petra Prvog Petrovića Njegoša.

Tim testamentom Petar Prvi Petrović Njegoš imenuje sinovca Rada Tomova, odnosno Petra Drugog Petrovića Njegoša, za svog naslednika.

(Beta)

Pogledajte još