Ajkulama uskoro preti istrebljenje

Prema zvanično sakupljenim podacima koji su predstavljeni javnosti godišnje se ulovi oko 100 miliona ajkula u svetu, a mnoge vrste ajkula zahtevaju posebnu zaštitu, jer im u narednim decenijama preti totalno istreblljenje, tvrde naučnici.

Zbog toga će na međunarodnoj konvenciji o zaštiti ugroženih vrsta biti razmotreno uvođenje oštrijih mera u zaštiti ugroženih ajkula, kao bi se sačuvala njihova populacija.

Ajkule se Aziji uglavnom love zbog njihovih peraja koja prestavljaju pravi delikates i koriste se za pravljenje supe, a s obzirom da ajkule rastu polako i da su im potrebne godine da se obnovi njihova populacija, preterano izlovljavanje čini ih ugroženom vrstom.

Naučnici su saopštili da se broj prijavljenih ulovljenih ajkula povećao za preko 90 miliona godišnje od 2010. godine. Cifra je neznatno manja od broja ukupno ulovljenih ajkula 2000. godine (100 miliona), što je naučnike nateralo da posumnjaju u tačnost podataka i naprave nove procene po kojima taj broj može da varira od 63 do čak 273 miliona, jer svaka treće ulovljena ajkula verovatno nije prijavljena i da je to znak za uzbunu.

Saopšteni su podaci i da svake godine nestane između 6.4 i 7.9 procenata ukupne populacije ajkula na osnovu analiziranja nestanka broja nekih vrsta.

Jedan od srtučnjaka koji je bio uključen u istraživanje je rekao da je evidentno da ajkule biološki ne mogu da izdrže korak sa trenutnom stopom ulova, jer ukoliko se nešto drastično ne promeni, za nešto manje od 20 godina više ih neće biti u morima.

Zbog toga se zahteva da se drastično podignu zaštitne mere koje bi sprečile eventualno istrebljenje ajkula za vrlo kratko vreme.

Iako su neki delovi sveta poput Evropske unije uvele strogu kontrolu ulova ajkula, eksploatacija ajkulinih peraja, jetre, ulja, hrskavice i drugih delova tela u komercijane svrhe je u mnogim državama još uvek nedovoljno regulisana.

Izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.