Drugi krug izbora u Vojvodini: Za tri mesta se bore DS, SNS i SPS

U sve tri izborne jedinice ukupno je registrovano više od 78.000 birača koji će, do 20 sati, ponovo moći da glasaju na ukupno 83 biračka mesta.

Za tri mandata u pokrajinskom parlamentu konkurišu tri kandidata DS, dva SNS i jedan SPS-a koji su se, posle izjašnjavanja građana u prvom krugu 17. februara, plasirali na prva dva mesta prema broju osvojenih glasova.

U izbornoj jedinici 3 Apatin na glasačkom listiću biće Dragan Rastović, koga je predložila koalicija SPS-PUPS, JS-SDPS i Bruno Urbanovski, kandidat koalicije Izbor za bolju Vojvodinu-Bojan Pajtić.

Birači u izbornoj jedinici 17 Zrenjanin III opredeljivaće se između Darka Bađoka, kandidata koalicije Srpska napredna stranka-Aleksandar Vučić i kandidata koalicije koju predvodi DS Miodraga Damjanova.

U drugom krugu dopunskih izbora u izbornoj jedinici 49 Srbobran protivkandidati su Živko Nastić (SNS) i Valerija Tanasijin (DS).

Prema izbornim pravilima, poslaničko mesto u vojvođanskoj skupštini dobiće onaj kandidat u izbornoj jedinici koji osvoji više glasova birača koji su glasali.

Izbore je krajem prošle godine raspisao predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor zato što su ostavke na poslanička mesta, zbog nespojivosti funkcija podneli gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak, kao i predsednici opština Apatin Živorad Smiljanić i Srbobran Zoran Mladenović.

Skupština Vojvodine ima ukupno 120 poslanika, od kojih se polovina bira po proporcionalnom izbornom sistemu, a ostalih 60 prema većinskom, u isto toliko izbornih jedinica raspoređenih u svih 45 opština i gradova pokrajine.

Na redovnim pokrajinskim izborima, održanim u maju prošle godine, koalicija koju predvodi DS osvojila je ukupno 58 poslaničkih mandata, koaliciji oko SNS pripala su 22 poslanička mesta, a koalicija koju predvodi SPS dobila je 13 mandata.

Deset poslanika u pokrajinskom parlamentu ima LSV, SVM ima sedam, SRS pet, DSS četiri, a LDP, odnosno koalicija Preokret ima jednog poslanika.

Vladajuću većinu u pokrajinskoj skupštini čine DS, LSV, SVM i LDP.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još