Direktorka Instituta vuče zaposlene za revere

- Kad god me sretne viče na mene, preti mi. A prekjuče, kad mi je pozlilo u toku rasprave sa njom, pokušala je fizički da me spreči da potražim medicinsku pomoć pa sam pozvala policiju - priča Mirjana Kokolj defektolog-logoped ovog zavoda.

Tek na pomen policije, objašnjava Mirjana, direktorka je dozvolila medicinskoj sestri Zihri Musi da uđe i izmeri mi pritisak. Rasprava je inače izbila oko parking mesta predviđenog za zaposlene Zavoda.

- Ovo je njoj samo bio povod. Kao predstavnik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijanoj zaštiti stalno trpim njene pretnje i optužbe da sam kriva za sve anonimne prijave protiv nje kojih je do sada bilo oko 30. Posle ovog ispada više ne mogu da trpim i odlučila sam da se obratim radnoj inspekciji i podnesem tužbu za mobing - kaže Mirjana.

„Zdravstvena inspekcija je u više navrata sprovodila nadzor pri čemu nije utvrđena istinitost navoda. U Zavodu postoji neproporcionalna zastupljenost zdravstvenih radnika i saradnika , pa ćemo to rešiti novim kadrovskim planom ” kažu u Ministarstvu.

Prvu prijavu Ministarstvu zdravlja protv direktorke Lazić koja nije bila anonimna podnela je medicinska sestra Zihra Musa još 2011. godine.

- Vukla me za revere, govorila mi da sam “nepropisno” obučena, ometala me dok se obraćam pacijentu kao sestra na šalteru, a tražila je od mene da radim i mimo propisa. Posle maltretiranja koje je trajalo godinama, meni je pozlilo pa sam završila u Urgentnom centru, na neurologiji. A kad sam pomagala Mirjani i merila joj pritisak, rekla je da ja i nisam bila za neurologiju već za psihijatriju - kaže Zihra.

Sa nekadašnjim načelnikom stomatološke službe, dr Lidijom Popović, doktorka Lazić je dugo “komunicirala” drekom, pretnjama, posebno otkazom.

- Kada više nije znala šta će od besa prilikom jednog verbalnog napada, udarila me po ruci. Posle toga me je smenila sa mesta načelnika, a ja sam podnela Zahtev za sprečavanje zlostavljanja na radu Inspekciji rada i Ministarstvu zdravlja. Radim kao stomatolog - prepričava svoje iskustvo dr Popović.

Sve prijave i anonimne i potpisane upućivane su u Ministarstvo zdravlja, ali sagovornice kažu da Inspekcija Ministarstva do sada nije reagovala.

- Kako nije bilo reagovanja Ministarstva na naše prijave, direktorka se još više ohrbrivala da teroriše zaposlene. Stalno nam govori da smo neradnici koje treba saterati u sobe, ograničiti nam kretanje u toku i van radnog vremena - priča Mirjana.

Dr Ljiljana Lazić nije želela da odgovori na pomenute optužbe.

- Ja sam vaspitana, kulturna i obrazovana žena koja zna šta je hijerarhija - kaže ona.
Blic

Pogledajte još