Šabić: Malo znamo o kvalitetu vode i hrane

"Od izuzetnog je značaja da se insistira na obavezi nadležnih organa da podatke, koji su od značaja za ugrožavanje zdravlja ljudi ili životne okoline, tretiraju kao informacije od prvorazrednog javnog značaja, da ih objavljuju redovno... i ne čekajući da to neko posebno traži", rekao je Šabić za novosadski Dnevnik.

Prema njegovim rečima, korektan odnos vlasti prema javnosti morao bi, u društvu koje pretenduje da bude demokratsko, da bude najnormalnija stvar.

"Nažalost, česti su primeri da to kod nas nije tako. Počev od ignorisanja novinarskih molbi ili predloga, pa do onih najdrastičnijih - šikaniranja, pretnji, čak i fizičkih napada", kazao je Šabić.

List Dnevnik je naveo da je od Ministarstva spoljnih poslova Srbije tražio informaciju o tome šta će se desiti sa položajem i pravima žitelja pograničnog područja Srbije koji žive blizu granice s Hrvatskom, kada ta susedna država u julu postane punopravna članica Evropske unije.

List je naveo da, uprkos obećanjima, odgovor na pitanje redakcija nije dobila, već su nakon 16 dana čekanja dobili putem elektronske pošte obaveštenje: "Obaveštavamo vas da nećemo biti u mogućnosti da u ovom trenutku odgovorimo na vaša pitanja", iako su osam dana ranije potvrdili da su "odgovori u pripremi".

Ulaskom Hrvatske u EU prestaće da važi 16 godina star sporazum između dve države o pograničnom prometu, pa bi Srbija i Hrvatska trebalo da usvoje novi sporazum, kojim bi bila regulisana ova materija.

Dnevnik je naveo da je od pres službe Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske odgovor dobio za jedan dan.

Beta

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.