Protesti Albanaca u Skoplju: Ima i teže povređenih

Policija radi na pregledu snimaka i identifikaciji ostalih nasilnika koji su zapalili autobus javnog prevoza, demolirali osam privatnih vozila i tri policijska, a oštetili su još dva autobusa, dva vatrogasna vozila i lomili stakla na muzeju i pozorištu u izgradnji u blizini vlade, rečeno je konferenciji za novinare.

Prema podacima policije, demonstranti su prilikom povlačenja u Staru čaršiju lomili i izloge dućana.
Manji incidenti su registrovani i sinoć. U nekoliko skopskih naselja i sela, izgrednici su, kako je navedeno, kamenovali autobuse privatnih prevoznika i javnog prevoza.

Nasilne proteste su prvo pre dva dana organizovale grupe navijača makedonske nacionalnosti, uz podršku organizacije bivših branitelja, povodom imenovanja bivšeg komandanta ONA Talata Džaferija za ministra odbrane.

Nakon toga proteste su juče organizovali mladi albanske nacionalnosti.

MUP je saopštio da je policija podnela krivične prijave protiv 19 nasilnika koji su učestvovali u nasilnim protestima pre dva dana ispred zgrade vlade. Radi se o osobama od 14 do 44 godine.

Sve političke stranke danas su apelovale za smirivanje tenzija.

Opoziciona Demokratska partija Albanaca je odlučila da ostane u Parlamentu, nakon što su juče njeni poslanici napustili sednicu Skupštine, jer nije prihvaćen njihov zahtev da se raspravlja o incidentima.

Lider Menduh Tači je optužio straku DUI Alija Ahmetija da je od Albanaca napravila "topovsko meso".

Tanjug

Pogledajte još