Završen sastanak državnog vrha: Srbija je za kompromis

Na večerašnjem sastanku državnog vrha dogovoreno je da delagacija Srbije u dijalogu sa Prištinom zastupa stav čvrste opredeljenosti za postizanje kompromisa.

Delegacija će se u Briselu pridržavati ovog stava bez obzira na to što Priština do sada nije pokazala spremnost da razgovara na konstruktivan način o modalitetima za iznalaženje rešenja.

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić rekao je posle sastanka državnog vrha da Srbija od EU očekuje da ostane nepristrasan medijator i da podstiče kontstruktivnost Prištine, koja je, prema njegovim rečima, pokazala daleko manje rešenosti da izađe u susret rešenju koje bi zadovoljilo interes obe strane.

"Konstatovali smo da se stav Prištine nije pomerio ni za milimetar od početka pregovora. Zaključili smo da oni nisu bili dovoljno konstruktivni u prvom delu dijaloga i sada šaljemo jasnu poruku da očekujemo da budu daleko konstruktivniji u nastavku dijaloga", rekao je Đurić.

Kada je reč o vezi dijaloga Beograda i Prištine i procesa evrointegracija Srbije, Đurić je istakao da je Srbija ispunila 95 odsto uslova koji su joj postavljeni za dobijanje datuma početka pregovora o pridruženju EU i da će do aprila ispuniti sve političke i formalne uslove za dobijanje datuma.

Sastanku, u predsedničkoj rezidenciji u Užičkoj ulici 23, prisustvovali su: predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Na put u Brisel, kako saznaje Tanjug, putovaće premijer Dačić, a pored njega u sedište EU ići će i Đurić i Vulin.

Tanjug

Pogledajte još