Specijalni sud: Nastavak suđenja Šarićevoj grupi

Pored Šarića, koji je u bekstvu, na optuženičkoj klupi neće se naći ni biznismen Zoran Ćopić, koji je tokom skrivanja od srpskih vlasti u aprilu 2011. uhapšen u Republici Srpskoj gde mu se sudi po optužbama za koje ga tereti ta država.

Njima se u Specijalnom sudu u Beogradu sudi u odsustvu.

Ta kriminalna grupa sa Šarićem na čelu, koju čine privredenici i advokati optužena je za "pranje" novca stečenog preprodajom kokaina, odnosno za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i pranje novca.

Pored Šarića i Chopića, optuženi su i nekadašnji najbliži Šarićev poslovni saradnik Nebojša Jestrović, novosadski advokat Radovan Štrbac, njegova supruga Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Andrija Krlović, Marinko Vučetić, Predrag Milosavljević i Nebojša Jestrović.

Pored Šarića, ostali se ne povezuju sa trgovinom narkoticima, ali su optuženi, jer su znali za tu aktivnost pripadnika Šarićeve "narko" kriminalne grupe, kojoj je suđenje u toku.

Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti optužene u ovom procesu da su znali da su sredstva koja su im stavljena na raspolaganje i upravljanje nelegalno stečena od preprodaje kokaina.

Radi se o takozvanom prljavom novcu koji je trebalo legalizovati i uvesti u regularan privredni i finansijski sistem.

Preduzeća koja su pranjem novca stavljena pod kontrolu Šarićeve kriminalne organizacije su "Jedinstvo" iz Gajdobre, "Mladi Borac" iz Sonte, "Putnik" iz Novog Sada, "Vojvodina" iz Novog Sada, "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice i Palić iz Subotice.

Tužilaštvo je u aprilu 2010. godine podiglo optužnicu protiv Darka Šarića i još 19 osoba zbog krijumčarenje 2.174 kilograma kokaina iz Južne Amerike u oktobru 2009. i za švercovanje 235 kilograma kokaina u Italiji, u januaru 2009. godine.

Nakon toga usledilo je još 10 optužnica protiv pripadnika Šarićevih grupa zbog krijumčarenja kokaina i pranja novca.

(B92)

Pogledajte još