Stručnjaci tvrde: Čokolada za bolji seksualni život

POMAŽU I KOŠTICE Iako im sad nije sezona, i lubenice su odlične za poboljšanje potencije jer deluju kao afrodizijak. Sadrže citrulin, za koji američki naučnici tvrde da deluje kao vijagra. Reč je o sastojku koji dovodi do opuštanja tela i krvnih sudova. Pomaže i muškarcima i ženama, a savetuje se da se jedu i koštice, jer sadrže brojne korisne sastojke.

Ovo omogućavaju raznovrsni nutrijenti kojima obiluju namirnice, među kojima su i oni koji su odgovorni za seksualne hormone, libido i plodnost.

U današnje vreme afrodizijakom se smatra svaka stvar ili namirnica koja podiže seksualnu želju i funkciju.

Jedna od najpoznatijih namirnica koja ima afrodizijačko dejstvo je čokolada.

Ona sadrži „hemikaliju ljubavi“ - stimulans fenil-etil-amin i zbog toga čokolada, dok je jedemo, budi osećaj blaženstva. Zahvaljujući mešavini masnoća, belančevina, ugljenih hidrata, vitamina B, minerala, gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i cinka, čokolada je prava ljubavna bomba.

Kofein, bez obzira na to da li se nalazi u kafi, čaju, gaziranim pićima ili čokoladi, do određene granice pomaže da ostanemo u pokretu. Naučnici su došli do zaključka da su parovi koji imaju 60 godina i više, koji su svakodnevno pili kafu, seksualno aktivniji od onih koji su je izbegavali.

Med brzo podiže nivo energije, a šećer koji se nalazi u ovoj namirnici hrani ćelije sperme.

- Lekovite biljke u prvom redu pojačavaju požudu i povećavaju dotok krvi u genitalije - kaže Maja Milenković Astaloš, nutricionista i dijetetičar iz Studija Astaloš. - Neke, poput matičnjaka, koji se koristi u obliku čaja, pomažu kod opuštanja nervnog sistema, a u isto vreme podstiču na „akciju“.

I začini poput kajenskog bibera mogu da ubrzaju otkucaje srca, povećaju temperaturu. Neki su nakom uzimanja ove namirnice primetili znake seksualnog uzbuđenja, poput crvenila na licu i telu, znojenja. Preporučuje se da se u obliku kapsula ili tinktura koriste pola sata pre seksa kako bi poboljšali cirkulaciju.

Iako se zbog intenzivnog mirisa najčešće izbegava, beli luk sadrži alicin koji je zaslužan za brzu cirkulaciju krvi prema seksualnim organima, što doprinosi i boljem uspehu u krevetu. I azijski ženšen pojačava erekciju povećanjem dotoka krvi u organe, ali mogu da se jave i neke neželjene nuspojave, recimo dijareja i hipertenzija.

- Morski plodovi, kao što su ostrige, podstiču proizvodnju vaginalnog sekreta, pa su dobitna kombinacija za oba pola - ističe naša sagovornica.

- Esencijalne masne kiseline koje se nalaze se u semenkama, orašastim plodovima, lososu, puteru od kikirikija, pomažu kod proizvodnje seksualnih hormona i adrenalina, i pojačavaju dotok krvi u genitalije. I vitamin E je poznat kao vitamin seksa, veliki je izvor energije, a posebno se preporučuje kod problema sa seksualnom izdržljivošću. Važan je i za proizvodnju sperme i stvaranje hormona seksa, a nalazi se u jajima, orasima i žitaricama.

Feferonama i ljutim papričicama se pripisuju najjača afrodizijačka svojstva, jer kapsaicin koji one sadrže uvećava seksualnu moć. Ljuta hrana uopšte pospešuje izlučivanje endorfina - hormona sreće, ubrzava metabolizam.

Kikiriki podstiče stvaranje dopamina, koji povećava uzbuđenje, a sadrži aminokiselinu Larginin, koja posebno jača polnu moć i ima estrogeno dejstvo. Naut ili leblebije sadrže dosta minerala (gvožđe, kalcijum, kalijum, fosfor), vitamine B1, B2, i C, daju snagu i pojačavaju libido. Pasulj sadrži belančevine, ugljene hidrate, mast i celulozu, podmlađuje ćelije, podstiče sintezu belančevina, jača srce i krvotok.

- Crni luk povećava dotok krvi, produžava vreme trajanja erekcije i podstiče lučenje testosterona - objašnjava Maja Milenković Astaloš. - I bundeva ima afrodizijačko dejstvo koje potiče od cinka i vitamina E, koji pozitivno utiču na želju za seksom, prostatu, mušku potenciju.

Takođe, naučno je dokazano da vitamin A i kalijum iz celera pojačavaju seksualne želje i polni nagon muškaraca. Zbog toga se celer još naziva i biljnom vijagrom.

Vino u umerenim količinama opušta i otklanja potencijalno prisutne kočnice, jača samouverenost i potenciju, ali previše vina može da uspava i da deluje suprotno od očekivanog.

(B92)

Pogledajte još