Spisak najgorih namirnica koje jedemo!

Voćni i gazirani sokovi

Zaslađena pića, ledeni čajevi i gazirani napici, pa čak i oni koji sadrže veštačke zaslađivače najveći su neprijatelji vitke linije jer otvaraju apetit, nemaju nutritivnu vrednost i samo su bespotrebno gomilanje kalorija. Obična voda najbolja je za hidrataciju organizma. Ako volite pića s ukusom, sami napravite zeleni ili crni čaj, stavite malo meda i limuna, pa ga čuvajte u staklenoj flaši. Dobićete ukusno i zdravo piće prepuno antioksidansa.

Margarin

Margarin sadrži veliku količinu masnih kiselina i dokazano je da njegovo redovno korišćenje u ishrani povećava rizik od oboljenja srca i krvnih sudova. On povećava nivo ukupnog holesterola i smanjuje nivo dobrog i deluje loše na imunitet. Sadrži između 19 i 38 odsto transmasnih kiselina, a samo u jednoj kašičici nalazi se oko 100 kalorija i 11 grama masnoća. Zato uvek radije birajte puter nego margarin.

Punomasni mlečni proizvodi

Namirnice poput punomasnog sira i maslaca imaju mnogo dobrih sastojaka, poput proteina, kalcijuma, B vitamina i riboflavina ali sadrže i mnogo masnoća, pa ako ih svakodnevno unosimo, postoji rizik od povećanog nivoa holesterola. Na primer, ako pijemo pola litra punomasnog mleka svaki dan, na kraju nedelje unećemo više od 2.000 kalorija, 105 grama masnoća i 315 miligrama holesterola. Zbog toga uvek birajte obrane mlečne proizvode jer su mnogo zdraviji.

Mesne prerađevine

Salame, suhomesnate kobasice, viršle i paštete uglavnom se prave od mesa najlošijeg kvaliteta, a obiluju konzervansima, aditivima i masnoćama. Osim toga, sadrže i velike količine soli, zbog čega povećavaju rizik od oštećenja bubrega i visokog krvnog pritiska, a ne preporučuje se da se jedu češće od jednom nedeljno. Brojne studije su pokazale da veliki unos prerađenog mesa doprinosi učestalosti nastanka raka debelog creva, jednog od najraširenijih karcinoma.

Kremasti preliv za salatu

Sosevi za salate odličan su dodatak koji ih u trenutku pretvara u ukusno jelo, ali jedno uobičajeno serviranje sadrži oko 120 kalorija, 12 grama masnoća i 380 miligrama soli. Zato ih treba izbegavati. Suncokretovo ili maslinovo ulje, jabukovo sirće ili limunov sok najzdraviji su prelivi za salatu.

Majonez

Jedete ga često? Onda vam je jasno zbog čega se masnoće talože na vaše krvne sudove, a kilogrami tako lako „lepe“. Istina je da majonez nije loš ako njegov unos ograničite na dve kašičice. Ali ako za jedan obrok pojedete oko četvrtinu šoljice, unećete 360 kalorija i 40 grama masnoće. Zato umesto majoneza radije birajte senf, ren ili sirni namaz.

izvor: Kurir

Pogledajte još