Zvona Metohije

U utorak, 11.jula 2006. godine u 19.00 u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" otvorena je Aukciona izložba, na kojoj učestvuje 150 naših eminentnih umetnika, za obnovu porušenih spomenika Kosova i Metohije, "Zvona Metohije"
Miodrag Petrović, predsednik ULUS-a predstavio je goste programa svečanog otvaranja izložbe. Zatim je Svetlana Stević, vokal održala mali solistički koncert stare srpske muzike.
Prisutne ljubitelje umetnosti i poštovane goste pozdravila je i dala uvodnu reč Stanka Todorović, predsednik organizacionog odbora aukcije.
Izložbu je zvanično otvorio izaslanik Patrijarha srpskog g. Pavla, Preosvećeni Vladika Australijsko - Novozelandski Irinej (Dobrijević) koji je u nadahnutom govoru, između ostalog naglasio pozitivan odnos umetnika prema našem kulturnoistorijskom nasleđu. Metohija, kao kolevka naše civilizacije i tradicije sadrži umetnička dela od neprocenjivog značaja za srpski narod, ali i mnogo šire, i istovremeno savremenim umetnicima znači nepresušan izvor inspiracije i sponu modernog u umetnosti s večnim i večitim vrednostima naše i svetske baštine.
O srtadanju srpskog naroda i uništavanju spomenika kulture sa prostora Kosova i Metohije i potrebi za obnavljanjem srpske duhovnosti, kulture i umetnosti govorio je izaslanik Preosvećenog Episkopa Raško - Prizrenskog, Artemija (Radovanovića) protosinđel Petar (Ulemek) iguman manastira Đurđevi Stupovi.
Ispred Kliničkog centra Srbije, koji je pomogao da do ove izložbe dođe, prtisutnima se obratio prof. dr. Vojko Đukić.
Sama aukcijska prodaja slika održaće se u ponedeljak, 17. jula 2006. godine u 19.00,  a  voditelj će biti Minja Subota.

Dragan Kljajić 

Pogledajte još