Posao za mlade u 11 francuskih firmi

Među njima su "Tigar tajers Mišlen" (Tigar Tyres Michelin), "Mlekoprodukt Bongrain", "Kredi agrikol bank", (Credit Agricole), Osiguranje "Aksa " (Axa) i "Alkatel lusen" (Alcatel Lucent).

Francuskim firmama mogu da se predstave mladi koji su u potrazi za poslom, a imaju domaće ili francuske diplome visokoškolskih ustanova i govore francuski i engleski jezik.

Francuski ambasador u Srbiji Gzavije Denio je rekao na konferenciji za novinare da je cilj sajma povezivanje mladih sa investitorima iz Francuske, odnosno da je sajam njihov doprinos u borbi protiv ekonomske krize.

On je naveo da od 40 najvećih francuskih firmi, polovina posluje u Srbiji, kao i još mnogo manjih firmi.

Prema njegovim rečima, 620 studenata iz Srbije se trenutno školuje na francuskim univerzitetima i fakultetima.

Pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Ljiljana Džuver navela je da su mladi zbog ekonomske krize u teškom stanju i da više od polovine uzrasta od 15 do 24 godine nije zaposleno.

Od 770.000 nezaposlenih u Srbiji, 270.000 su mladi do 30 godina, a od toga 20 odsto nema nikakve kvalifikacije, kazala je Ljiljana Džuver i dodala da je strategija ministarstva vraćanje što više mladih u obrazovanje.

Sajam, u organizaciji Udruženja diplomaca francuskog visokoobrazovnog sistema (ADEF), podržali su Francusko-srpska privredna komora i Francuski institut u Beogradu, a pokrovitelj je Ambasada Francuske u Srbiji.

To je četvrti takav sajam u prostorijama Francuskog instituta u Beogradu, u Knez Mihailovoj ulici.

(Blic)

Pogledajte još