Kupiti ili iznajmiti stan, pitanje je sad!?

Plaćanje kirije ili rate za stan?

Mnogi se vode logikom da umesto da plaćaju kiriju nekom drugom, bolje da teško zarađen novac upotrebe za otplatu rate za nešto svoje. Ono što treba ipak da razmisle svi oni koji razmišljaju o kupovini je da treba izdvojiti i popriličnu sumu za učešće, kao i za raznorazne takse što poprilično uvećava planiranu sumu izdvojenu za kupovinu.

Planiranje budućnosti

Ukoliko ste se ipak odlučili za ovaj veliki korak ili ste na dobrom putu da to učinite, dobro razmotrite buduće planove kao i mogućnost o eventualnoj selidbi ili drugim događajima koji se kose sa ovom odlukom. Nažalost, u kriznim vremenima treba dobro razmisliti i o činjenici da li ćete imati zagarantovan priliv novca, odnosno sigurno radno mesto.

Vrednost nekretnine na tržištu

Još jedna od stvari koju treba da imate na umu kada kupujete svoj stan jeste da li ćete u budućnosti moći dobro da ga prodate. Pažljivo birajte lokaciju, strukturu stana, ali i stanje u kojem se nalazi. Nekada je možda pametnije platiti i više ako mislite da će mu kasnije vrednost na tržištu skočiti.

Prednosti vlasništva

Naravno da je posedovanje sopstvenog stana mnogo bolje nego da živite u iznajmljenom. Kupovinom ne samo što ste uradili veliku stvar za vas i vašu porodicu obezbedivši se za budućnost, već ste se i oslobodili "dosadnog" stanodavca, briga oko popravke i održavanja nečeg što je tuđe.

Iznajmljivanje ili kupovina?

Kupovina stana je veliki rizik, ali ova odluka ima i svoje prednosti. Za ovakav korak treba da vam se slože sve kockice tako da nemojte žuriti sa odlukom. Dobro razmotrite svoju trenutnu finansisku situaciju i planirajte u skladu sa tim, a savet stručnjaka, porodice i prijatelja se svakako podrazumeva.

(B92)

Pogledajte još