Pregovori o Kosovu: Sastanak Ešton-Dačić-Tači bez dogovora

Prvi je izjavu dao Hašim Tači, koji je rekao da nije postignut dogovor o izvršnim ovlašćenjima za zajednicu srpskih opština na Kosovu i najavio novi susret sa Dačićem za 20. mart.

" Napravili smo dobar napredak. Nešto će biti urađeno sada i do 20.marta 2013 kada će mo se ponovo sresti, izjavila je Ketrin Ešton, visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku

Susreti su počeli još jutros oko 10.30 sati, a šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton prvo se sastala s Hašimom Tačijem. Eštonova se nešto posle 11 sati sastala i sa Dačićem.

Glavna tema šeste runde razgovora je zajednica srpskih opština na Kosovu.

Za zajednicu srpskih opština na Kosovu, Beograd traži da ima izvršna ovlašćenja, što Priština odlučno odbija.

Državni vrh Srbije poručio je, uoči današnjih razgovora, da Srbija ostaje posvećena postizanju kompromisa, i da od EU očekuje da ostane nepristrasna i utiče na Prištinu da i ona učini ustupke.

Premijer Ivica Dačić sinoć se, po dolasku u Brisel, sastao sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Filipom Rikerom, koji je dao punu podršku evropskim integracijama Srbije i podršku dijalogu između Beograda i Prištine, rečeno je Tanjugu u srpskoj delegaciji.

Dačić je u razgovoru sa Rikerom istakao da je u interesu Srbije da sva otvorena pitanja budu rešena, ali da je za kompromis nephodno da postoji volja i želja i jedne i druge strane.

Premijer je kazao da je Srbija pokazala opredeljenost i privrženost dijalogu, koji treba da dovede do rešenja svih otvorenih pitanja.

Kako je ranije najavljeno iz Evropske komisije, Eštonova će se najpre odvojeno sastati sa Dačićem i Hašimom Tačijem, a zatim će se razgovori, za koje se očekuje da će trajati ceo dan, nastaviti u troje.

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić rekao je posle jučerašnjeg sastanka državnog vrha da je ''konstatovano da se stav Prištine nije pomerio ni za milimetar od početka pregovora''.

On je izrazio uverenje da je u dijalogu Beograda i Prištine kroz posredovanje ključnih činilaca međunarodne zajednice moguće doći do približavanja stavova dve strane.

Predstavnici državnog vrha okupili su se juče, drugi put za tri dana na sastanku održanom u rezidenciji predsednika Srbije u Užičkoj ulici. Prisustvovali su predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Hašim Tači je u Briselu razgovarao sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Filipom Rikerom o, kako je preneto, rešavanju pitanja koja zahtevaju međudržavni, regionalni i širi pristup.

Kako je u Prištini saopštio njegov kabinet, Tači je istakao da je do sada postignutim sporazumima u Briselu značajno poboljšan život građana Kosova, nezavisno od nacionalne, verske ili političke pripadnosti.

Riker je, dodaje se, ponovio nepokolebljivu podršku SAD dijalogu dve strane i čestitao Tačiju na ličnom i angažovanju Vlade Kosova.

Američki diplomata je još jednom potvrdio da SAD podržavaju teritorijalni integritet Kosova i da se zalažu za napredak dijaloga radi izgradnje dobrosusedskih odnosa i evro-integracije.

Izvor:Kurir

Pogledajte još