Izbori u Vojvodini: Potvrđena pobeda naprednjaka i socijalista

Pokrajinska izborna komisija (PIK) proglasila je preliminarne rezultate dopunskih izbora za tri poslanička mesta u Skupštini Vojvodine, prema kojima su mandate osvojila dva kandidata Srpske napredne stranke (SNS) i jedan Socijalističke partije Srbije (SPS), prenosi Radio-televizija Srbije.

Za poslanika u Apatinu izabran je Dragan Rastović iz SPS-a, u Zrenjaninu Darko Bađok, a u Srbobranu Živko Nastić, obojica iz SNS-a. U sve tri izborne jedinice protivkandidati su bili iz Demokratske Stranke (DS).

Na prethodnim izborima, u maju mesecu 2012. godine, mandat u Zrenjaninu osvojio je kandidat SNS-a, a u Apatinu i u Srbobranu kandidat SPS-a.

Na izborima u Srbobranu
kandidat SNS-a Živko Nastić osvojio je 4.426 ili 53 odsto glasova, a kandidatkinja DS-a Valerija Tanasijin 3.490 glasova, 42 odsto.

U Zrenjaninu, za naprednjaka Darka Bađoka glasala su 5.827 birača a za demokratu Miodraga Damjanova 3.865 birača.

U drugom krugu izbora u Apatinu našli su se kandidati Socijalističke partije Srbije Dragan Rastović za koga je glasalo 6.569 glasača i kandidat DS-a Bruno Urbanovski za koga je glasalo 4.440 birača.

U SNS-u uvereni da rezultati izbora pokazuju da građani žele smenu Demokratske stranke sa vlasti u Pokrajini.

Dopunski izbori održani su jer su predsednici opština Apatin Živorad Smiljanić (SPS) i Srbobran Zoran Mladenović (SPS) podneli ostavke na mesto pokrajinskih poslanika.

Izbori u Zrenjaninu sprovedeni su jer je gradonačelnik Ivan Bošnjak (SNS) vratio mandat Skupštini Vojvodine.

Skupština Vojvodine ima 120 poslanika, od kojih se 60 bira po proporcionalnom, a 60 po većinskom izbornom sistemu.

Većinu u pokrajinskom parlamentu ima koalicija Demokratska stranka - Liga socijaldemokrata Vojvodine - Savez vojvođanskih Mađara - Liberalno-demokratska partija.

(RTS)

Pogledajte još