Putokaz: Takovo - raj za izletnike

Namernike dočekuju prelepi brežuljci i proplanci, čista Dičina reka i osobena arhitektura sa starim vajatima i uređenim dvorištima. Takovski kraj ima sve preduslove za razvoj seoskog turizma koji stiče sve više poklonika i predstavlja razvojnu šansu ovog mesta sa stotinu trideset domaćinstava i oko 500 stanovnika.

Posetioce čeka domaća trpeza, u kojoj su nezaobilazni proizvodi ovog kraja: sir, kajmak, med, kao i zaboravljeni specijaliteti od projinog brašna ispod vodeničnog kamena obližnje potočare.

Većina spomenika kulture je vremenski i tematski okrenuta Drugom srpskom ustanku, koji je započeo u ovom kraju na Cveti 1815. godine, kao uvod u konačno oslobođenje Srbije od turskog ropstva. U uređenom memorijalnom kompleksu, pored legendarnog ustaničkog grma, je spomenik podignut 1887. godine na kome su ispisani stihovi nepoznatog pesnika:

„Ovaj grm će vreme da osuši, i kameni stub će da poruši,al', Srbija večito stajaće, i Miloša ime pominjaće.“

(old_image)U drugom delu parka je skupina „Takovski ustanak“, delo Petra Ubavkića, prvog srpskog akademskog vajara.

Sliku o tim istorijskim danima posetioci mogu da dopune obilaskom Muzeja Drugog srpskog ustanka (osnovan 1995. godine), u kome, pored brojnih eksponata, središno mesto pripada poznatoj slici Paje Jovanovića „Takovski ustanak“.

Gosti mogu obići i neobičnu crkvu brvnaru podignutu isključivo od drveta (bez ijednog eksera), u kojoj su se ustanici pričestili pre sudbonosnog istorijskog događaja.

(old_image)Mnogo je, dakle, razloga za izletnike iz cele Srbije, pogotovo za učenike osnovnih i srednjih škola, da ovde provedu prijatan vikend i prisustvuju originalnom času istorije. Dodatna pogodnost je i položaj Takova (u srcu Šumadije), do koga se iz najudaljenijih krajeva Srbije moće stići za nekoliko sati.

Oni koji u Takovu ostanu duže, mogu da osete duh prohujalih vremena i draž starih vajata okruženih ambarima, mlekarama i magazama. Da uživaju u beskrajnim šetnjama, poljoprivrednim radovima, u prikupljanju lekovitog bilja.

(old_image)Ako požele, na raspolaganju su im privlačna izletišta na sve četiri strane sveta. Najbliže je Savinac, sa izvorištima mineralne vode, crkvom Svetog Save (zadužbina Miloša Obrenovića), u kojoj je i grob Vukove ćerke Mine Vukomanović.

Blizu su i pomalo zaboravljeni Koštunići sa etno-selom, planine Rajac, Rudnik i Ravna gora, zatim manastir Vraćevšnica i, naravno, središno opštinsko mesto Gornji Milanovac, udaljen od Takova samo desetak kilometara.

Izvor: Stanoje Jovanović Politika

Pogledajte još