Armstrong ostaje bez ordena Legije časti

Armstrong je 2005. godine proglašen Vitezom legije časti zato što je sedam puta uzastopno osvajao Tur. Amerikanac je priznao da se dopingovao tokom svih tih pobeda i titule su mu oduzete.

"Otvorićemo istragu da vidimo ima li osnova da mu se oduzme Legija časti. Gospodin Armstrong će uskoro biti obavešten da smo pokrenuli proceduru i tada će moći da predstavi svoju odbranu, ako tako odluči", rekao je Fransoa Sur, prvi pomoćnik čelnika Legije časti.

Armstrong je uvek negirao korišćenje dopinga, ali je u televizijskom intervjuu sa voditeljskom Oprom Vinfri u januaru priznao da je stalno dopingovao.

"Kada su novine počele da pišu o ovome, tada smo počeli da sakupljamo informacije. Ovo je samo početna faza istrage, a Armstrong bi mogao da zadrži orden ako se posle istrage ne donese odluka o njenom oduzimanju", rekao je Sur.

Antidoping agencija SAD (USADA) objavila je u oktobru prošle godine izveštaj u koji su bila uključena priznanja 11 Armstrongovih bivših timskih drugova.

U njima se do detalja navodi kako su bili pod stalnim Armstrongovim pritiskom da se dopinguju i kako im je obezbeđivao EPO. U tome mu je pomagao tadašnji tim-menadžer Johan Brujnel. Oni su naveli da su videli kako i biciklista koristi doping.

Legija časti je najviše priznanje u Francuskoj i često se dodeljuje u vojnoj službi. Osnovao ju je Napoleon Bonaparta 1820. godine.

Beta

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.