Prvi rezultati iz Holandije: Ima aflatoksina

Ovo je za "Blic" rekao Dejan Krnjaić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

"U ovom trenutku ne znam o kojim se uzorcima tačno radi, već samo da su neki nalazi pozitivni. Taj odgovor sam dobio mejlom i prosledio ga ministru Goranu Kneževiću", kaže Krnjajić.

PROČITAJ I: Šta su aflatoksini?

On je, međutim, ocenio da nema razloga za brigu jer nijedan uzorak ne prelazi granicu koja je predviđena novim pravilnikom od 0,5 mikrograma aflatoksina po kilogramu.

Krnjajić dodaje da će zvanični rezultati biti objavljeni tek sutra, jer je praksa ove holandske laboratorije da dva puta testira sve uzorke pre nego što pošalje rezultate naručiocu analize.

S druge strane, pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić rekao je, da je dobio nove rezultate koji su, kako je ocenio, užasavajući.

Rezultati prevazilaze i ovo što je sada podignuto na 0,5, rekao je Ješić, napominjući da je analiza iz laboratorije u Nemačkoj pokazala da pojedini uzorci imaju 0,86, 0,87, pa čak i 1,2 mikrograma aflatoksina po litru. Uzorci su Nemačku poslati po naruždbini Vlade Vojvodine, dodao je on.

Juče se takođe očekivao i epilog afere s mlekom, budući da je predsednik SNS i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić najavljivao da će odgovorni za propuste u vezi s pojavom aflatoksina u mleku biti smenjeni. Iako se očekivalo da će među "prozvanima" biti i ministar poljoprivrede Goran Knežević, inače kadar SNS-a, to se nije dogodilo.

Umesto toga Vučić je rekao da će biti smenjeni - direktor Uprave za zaštitu bilja, direktor Upave za veterinu, načelnik Odseka za zdravlje i biljni karantin Uprave za zaštitu bilja i načelnik Odeljenja fitosanitarne inspekcije za bezbednost hrane Uprave za zaštitu bilja.

On je rekao i da će tražiti da ministarstvo poljoprivrede vrati nivo aflatoksina sa 0,5 na 0,05.

Izvor: Blic, Mondo

Pogledajte još