Torlak dobio sertifikat SZO za vakcinu

BEOGRAD, 30. aprila 2009. (Beta /FoNet (old_image))- Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je danas da je primio komisiju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koja je uručila potvrdu da je Institut Torlak sertifikovan za čuvanje vakcina i za distribuciju.

Kako je kazao Milosavljević, u narednim nedeljama rezerve antivirusnih lekova biće povećane sa sadašnjih jedan na tri odsto. "Lek nije čarobno rešenje, ali ga treba imati... U ovim novim okolnostima, posle rebalasa budžeta preraspodelićemo sredstva, negde ćemo ukinuti investicije i kupovine ali ćemo kupiti ono što je u ovom trenutku prioriteno i hitno", kazao je ministar.

Mere koje se preduzimaju na aerodromima i dalje su na snazi pa će putnici pri odlasku i pri povrtaku u zemlju dobijati sva potrebna obaveštenja, a na granici će biti pojačan saniratni nadzor. Svetska zdravstvena organizacija i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavili su da je za sada u 12 zemalja potvrđeno ukupno 169 obolelih od novog gripa.

Pogledajte još