Prvomajski uranak na gradskim izletištima

Tradicionalno, za prvomajski uranak na izletištima se širi miris roštilja, a uz dobru zabavu neizbežna su i sportska nadmetanja. Beograđani obično 1. maja okupiraju Adu Ciganliju, Košutnjak i Avalu gde se odmaraju i „pune baterije” za nove izazove.

PIKNIK - Osim Ade Ciganlije, ostale rečne obale prestonice nisu iskorišćene i poznate kao lokacije za provod u prirodi. Iako imaju veliki potencijal, obale Dunava i Save nemaju sadržaje kojima bi privukle zaljubljenike u prirodu, piknik i rekreaciju. Tako Dunavskim i Savskim kejem možete samo da šetate, vozite rolere ili bicikle, ali ne možete da rasprostrete ćebe i raspalite roštilj.
One koji se spremaju na izlet, obradovaće podatak da je slaba kiša u petak moguća tek u popodnevnim satima.
– I u petak, a i za vikend očekuje se sunčano vreme, ali sa jakim severnim vetrom. Iako će temperatura biti i do 20 stepeni, lični osećaj zbog vetra biće oko 16 stepeni, pa se zbog toga preporučuje da oni koji idu na izlet ponesu jakne i neku topliju odeću – kažu za „24 sata” u Hidrometereološkom zavodu Srbije.
U prirodi se pazite krpelja kojih najviše ima u travi, žbunju i krošnjama drveća. Zbog toga savet je da se po dolasku iz prirode prekontrolišu garderoba i telo.

ADA CIGANLIJA
Popularno „beogradsko more” na svojoj desnoj obali, osim prostora za roštilj, nudi i brojne mogućnosti za druženje. Na raspolaganju su otvoreni tereni za rukomet, odbojku, košarku i ostale kolektivne sportove. One koji vole mnogo veće izazove i pravu avanturu, mogu da se oprobaju i u penjanju na veštačkoj steni, skakanju sa bandžija, a tu su i prepreke u Avantura parku. Za ljubitelje ribolova pravo mesto za uživanje je i prostor na Adi Safari.

KOŠUTNJAK
Odlično mesto za roštiljanje i druženje, gde je za prvi maj gotovo svaki centimetar prostora zauzet i gde je potrebno poraniti kako bi se obezbedilo mesto. Frizbi, lopte, badminton nezaobilazni su sportski rekviziti. Park šuma i ovo gradsko izletište ispresecani su mnogobrojnim stazama za šetnju. Sve do 1903. godine šuma je bila zatvoreno dvorsko lovište, a potom je park otvoren i za građane. U podnožju brda nalazi se i izvor Hajdučka česma.

OBRENOVAC
Izletnička šuma Zabran najstarije je izletište Obrenovčana, a šuma na obali Save omogućava izuzetan odmor. Na samoj obali ima nekoliko atraktivnih restorana u kojima se može uživati u ribljim specijalitetima. Srce kompleksa je restoran kajak kluba sa terasom, a u blizini se nalaze i teniski tereni.

TOPČIDER
U dolini Topčiderske reke nalazi se uređen park Topčider koji je već 150 godina jedno od najomiljenijih izletišta Beograđana. Uređenje Topčidera otpočeo je 1831. godine knez Miloš Obrenović gradnjom konaka, crkve, zatim kafane, kasarne i parka. Tu se nalaze i Topčiderska crkva, Dom garde, kao i brojni ugostiteljski objekti.

KOSMAJ
Tradicionalno dobra zabava, zakuska, pesma i odmor u planinskom ambijentu garantovani su na planini Kosmaj, udaljenoj oko 50 kilometara od Beograda. Beograđani, ali i žitelji okolnih mesta, godinama se upravo ovde okupljaju za prvomajski uranak. Ako je vaš izbor Kosmaj, ne propustite da u laganoj šetnji ili kolima odete i uživate u lepom ambijentu manastira Tresije.

AVALA
Na samo 18 kilometara od centra grada, u planinskom ambijentu, godinama se za Prvi maj osmišljavaju zabavne aktivnosti, poput planinarenja sa vodičima i penjanja na veštačkoj steni. Tu su i brojne sportske aktivnosti, a posle dobrog ručka sledi šetnja, koja uz planinski vazduh itekako zna da prija. Dok ste na Avali, prošetajte i do Spomenika Neznanom junaku. 

SURČIN
Nedaleko od Surčina nalazi se Bojnička šuma gde imate priliku da isprobate vožnju fijakerom ili da uz laganu šetnju sakupljate lekovito bilje. Nadomak Surčina nalazi se i sportsko rekreativni centar, prava oaza mira i čistog vazduha, u okviru koje se na površini od 230 hektara prostiru i dva mala jezera. U ataru sela Jakova, na 25 kilometara od Beograda, nalazi se i manastir Fenek.

Šta da ne zaboravite kad krenete na piknik
meso
ćumur
roštilj
pribor za jelo, tanjirići, salvete
čaše, piće
ćebe
sportski rekviziti
kese sa đubre
muzika
šibice ili upaljač

Saveti za paljenje roštilja
Ako palite vatru, treba to da radite oprezno i da pre svega pripremite mesto na kome planirate da je zapalite. Očistite površinu od 1 m2 tako da dobijete golu zemlju. Možete okolo poređati i veće kamenje kako biste sprečili da vetar prenese plamen ili iskrice na okolinu.
1. Nemojte se nikada udaljavati od vatre i ostavljati je da gori bez nadzora.
2. Nikada vatru nemojte da palite usred šume, jer se vrlo lako zapali stablo ili krošnja.
3. Kad odlazite sa piknika, vatru obavezno treba temeljno ugasiti, a to podrazumeva da to mesto dobro polijete vodom, pospete peskom ili zatrpate. Budite apsolutno sigurni da žar nije ostao i da se ništa ne dimi.

Spomen-park Jajinci pretvoren u izletište
Poslednjih godina jedno od mesta na kojima Beograđani provode prvomajske praznike je i Spomen-park u Jajincima, gde su Nemci tokom Drugog svetskog rata streljali oko 80.000 ljudi. Spomen- park podignut je 1951. godine u znak sećanja na streljane učesnike NOB-a i rodoljube. 

Izvor: 24 sata

Pogledajte još