Devojčici vršnjaci pretili preko Fejsbuka: "Vepre, polomićemo te"!

Majka B.T, je Blicu ispričala da njena ćerka nije htela ni da jede ni da spava, kao ni da ide u školu.

"Posle pet dana objasnila mi je da joj školski drugovi ostavljaju poruke na Fejsbuku: 'Debela, ne zaslužuješ da živiš', 'Vepre polomićemo te', 'Bolje ne dolazi u školu krmačo'", kaže Beograđanka B.T. majka devojčice žrtve nasilja preko interneta.

Majka je ispisala ćerku iz škole i prijavila policiji, ali do danas nije dobila odgovor.

"Ćerka mi je u jednom trenutku rekla: 'Mama ja ću se ubiti, ne mogu ovako da živim'. Sledila sam se. Policija ništa nije uradila, nisu otkrili ko šalje pretnje, niti sa kog servera se šalju takve poruke", kazala je B.T.

Blic podseća i da je nedavno nekoliko Kruševljana podnelo prijave zbog anonimnih profila "Tračara" na Fejsbuku, gde srednjoškolci pišu o seksualnim aktivnostima vršnjaka i poznanika i traumatizuju tinejdžere koje pominju. Ovakav vid nasilja je sve popularniji i među osnovcima. Prijave policiji, pogotovu u manjim gradovima, završe se najčešće na konstataciji, da su to dečije šale, ili obećanjem "javićemo se kada saznamo odakle stižu poruke".

Nebojša Vasiljević, pomoćnik ministra telekomuniakcija kaže da su opasnosti i neprilike koje dete može da doživi na Internetu slične onima u svakodnevnom životu.

"Dešava se i da neko preuzme kontrolu nad nekim nalogom, promeni šifru i šalje uvredljive poruke. Gotovo svakodnevno šaljemo prijave MUP-u, ali ne znamo šta je po tim prijavama urađeno", kaže Vasiljević i dodaje da je zbog ovog problema nedavno prekinut projekat "Centar za bezbedni Internet" kako bi se sprečile zloupotrebe dece.

Psiholog Nikolina Ljepava, član Udruženja "Roditelj", objašnjava da nasilje uglavnom sprovodi osoba iz socijalnog okruženja žrtve, koja ili žrtvu poznaje ili to radi na nečiji nagovor.

"Maltretiranje na internetu često znači postojanje nasilja u realnom životu. U pitanju je nov i nedovoljno proučen tip zlostavljanja koji često ignorišu nadležne institucije, što zbog nepoznavanja problema, što zbog nepostojanja mehanizama prevencija i intervencija", kaže Ljepava, autor rada “Realno zlostavljanje u viruelnom okruženju”.

Nedavno je učenica osnovne škole u Valjevu koju su školski drugovi ismevali na Fejsbuku, pred kraj polugodišta doživela takav šok da joj je stalo srce, i zbrinuta je na klinici.

Pogledajte još