Imotski: Zemlja se otvorila duhovi progovorili iz rupe

U Hrvatskoj čudne rupe su se do sada, otvorile u Drnišu, Istri, Međumorju i Zadru, a do sada su progutale jednog čoveka.

Novi otvor u zemlji prva je primetila meštanka koja je u blizini čuvala ovce. Meštani ne pamte da se zemlja tako odjednom urušila i to na livadi gde se godinama sadila loza, prenosi hrvatska štampa pozivajući se na Radio Imotski.

Učestalo otvaranje rupa u zemlji u Hrvatskoj, kao i u svetu, stručnjaci objašnjavaju kao prirodni fenomen, ali i uticaj čoveka na životnu sredinu, prenosi Kurir.

Geolog Tihomir Marjanac kaže da učestalo otvaranje rupa u tlu po Hrvatskoj ne iznenađuje, jer je kras, tlo kakvo je i u Hrvatskoj, podložno stvaranju jama, koje su prirodan fenomen.

"Velike rupe u zemlji otvaraju se pre svega zbog uticaja prirode, ali čovek svojim delovanjem i zagađivanjem okoline može -razljutiti prirodu. U našim kraškim područjima obilne kiše najčešće uzrokuju stvaranje jama iako se zemlja može -otvoriti i zbog potresa", kaže ovaj stručnjak, za Večernji list.

On podseća da je otvaranje jama bilo i pre, ali se tome nije pridavala velika važnost, i savetuje građanima da odmah prijave takve fenomene koji im izgledaju čudni, jer kada se ne reaguje može se otvoriti i još veća jama.

Pre nekoliko dana zbog obilnih kiša urušila se zemlja u blizini bivšeg rudnika boksita kod Drniša, kada je nastala rupa duboka 100 metara.

Zatim se otvorila rupa na šetalištu u Lovranu kroz koju je propao mladić koji je sedeo na klupi.

Rupa duboka 10 metara otvorila se pre desetak dana na livadi kod Selnice u Međimurju u koju je upao i poginuo 22-godišnji mladić. Zemlja se "otvorila" i u Zadru, u naselju Bokanjac, gde je intervenisala policija i ogradila prostor, a rupa kod Imotskog "progutala" je betonski stub.

Podsetimo, u Primorskom Dolcu 19. januara speleolozi su istražili rupu dubine 30-ak metara u koju je upala ovca, a nastala je zbog geoloških promena.

U ovogodišnje otvaranje zemlje, spada i slučaj na Floridi (SAD), kada je 1. marta, Zemlja progutala muškarca dok je spavao. Rupa je duboka 18 metara i široka šest metara, a za telom se više ne traga.

Marjanac komentariše, ipak, da nedavno "otvaranje" zemlje u Međimurju, kada je poginuo mladić, nije prirodni fenomen, nego posledica ljudske intervencije u prirodi, jer je na tom mestu bila naftna bušotina koja očigledno nije bila konzervirana na pravi način.

Ljudski nemar kriv je i za povređivanje mladića u Lovranu koji je upao u ponor dubok oko četiri i po metra. Naime, propao je deo nasute obale preko koje je napravljen asfalt.

Marjanac kaže da je teško predvideti kada će se zemlja ponovno otvoriti. "Možemo čekati stotinu godina, a može se dogoditi već nakon prve obilne kiše".

Kurir

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.