Zbog mita osuđeni na 20 godina zatvora

Oni su, takođe, osuđeni i za izdavanje lažnih lekarskih uverenja. Ovom presudom, koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda, potvrđena je prvostepena presuda Specijalnog suda u Beogradu iz decembra 2011.

Advokat Slavoljub Mitrović osuđen je zbog primanja mita na sedam godina zatvora. Pored toga izrečena mu je mera zabrane obavljanja advokature u roku od pet godina, a obavezan je i da vrati 5.000 evra i plati sudske troškove.

Ostali optuženi osuđeni su na kazne zatvora od šest meseci do 18 meseci zatvora.

Zbog primanja mita na dve godine osuđen je policajac Jugoslav Kovačević, dok je šest meseci više izrečeno policijskom službeniku Nataši Kovačevic, kojoj se pored primanja mita sudilo i zbog zloupotrebe službenog položaja.

Njen kolega Žika Živković osuđen je na 13 meseci, koliko je i proveo u pritvoru.

Mirjani Tomović sa Vojnomedicinske akademije ukinuta je kazna od 23. decembra 2012. i vraćena prvostepenom sudu.

Saša Bošnjači osuđen je na dve godine zatvora, Draško Kojović na 14 meseci, Milutin Knežević na osam meseci, dok je na dva meseca manje osuđena Ljiljana Purić.

Godinu dana zatvora je izrečeno Milivoju Zarubici, zbog davanja mita.

Tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja Snežane Borut i Vladana Todosijevića.

Postupak protiv ove grupe započet je krajem maja 2008. godine.

Kao organizatori označeni su Mitrović i beogradski advokat Nebojša Pavlović, koji je nedugo posle izlaska iz pritvora izvršio samoubistvo. Tokom boravka u pritvoru je smršao 40 kilograma i sve vreme je tvrdio da nije kriv.
Mitrović i Pavlović su, prema presudi, organizovali kriminalnu grupu i uz pomoć podmićivanja policajaca i lekara svojim klijentima osiguravali povoljniji ishod postupaka.


B92

Pogledajte još