Jorgovan fest na Miroču

Donji Milanovac - Ponovo i ovog 1. maja umesto na prvomajski uranak, mnogi će se uputiti na Miroč, planinu Kraljevića Marka na kojoj se duže od deceniju i po održava festival cveća, turizma i narodnih običaja Jorgovan fest. 

Miročanci će na 16. Jorgovan festu ugostiti oko tri stotine devojaka i mladića koji će sa svojim kulturno umetničkim društvima doći kako bi se nadmetali u svirci, pesmi i igri, a sve sa zajedničkim ciljem - sačuvati od zaborava etno blago kraja iz koga dolaze.

Za titule najboljeg pionirskog i omladinskog folklora, instrumentalnog i vokalnog solistu, prikaz narodnih običaja i onu najznačajniju - sveukupnog pobednika, boriće se folklorni ansambli iz borskih sela Tanda i Metovnica, Popovice i Sikola iz opštine Negotin, Trnovca iz Velike Plane, opština Zaječar i Jagodina, kao i Topolnica, Jasikovo, Mosna, Rudna Glava i Miroča iz majdanpečke opštine. 

Takmičarskom delu kulturno umetničkog programa prethodiće sportska takmičenja, naravno u skladu sa narodnom tradicijom - bacanje potkovice u cilj, skok iz mesta trupačke, gađanje buzdovanom, gađanje jabuke strelom i trčanje na štulama. Završnicu Jorgovan festa činiće i ovog puta izbor Vile Miroča, a organizatori veruju da će ih poslužiti vreme i da će brojni gosti koji se očekuju uživati u ovom festivalu mladosti, cveća i narodnih običaja. 

Izvor: Danas

Pogledajte još