Splavarenje uz gulaš i noćenje u starim vajatima

Prvomajski praznici i ove godine napuniće izletišta širom Srbije. Pored onih popularnih - Zlatibor, Vrnjačka Banja, Jastrebac, izletnike koji bi da na nekoliko dana pobegnu od svakodnevice, spremni su da ugoste i prostori netaknute prirode, skrivena mesta za pecanje, etno-sela i rafting Drinom. 

Izletničko-ribolovački kompleks Jokino vrelo ispod Zlatibora po tradiciji biće mesto gde će Užičani masovno pohrliti za prvomajski uranak. U iščekivanju Prvog maja, na Jokinom vrelu priprema se bogat jelovnik za posetioce. 

Tako će porcija od 400 grama teletine ispod sača koštati 1.400 dinara, jela sa roštilja su od 400 do 690, kuvana jela 180, teleća i riblja čorba 160, a kilogram pastrmke 1.350 dinara. 

Posetioci željni ribolova mogu se okušati u lovu šarana i amura, a to će ih koštati 300 dinara koliko košta dnevna dozvola, s tim što na Jokinom vrelu važi režim „uhvati pa pusti”. Za turiste koji se odluče da ovde zanoće, prenoćište u apartmanu za pet osoba košta 30 evra. Jokino vrelo nalazi se tri kilometra od raskrsnice u Sušici prema Mokroj gori. 

Još zorom prokuvaće i Vodice na Zlatiboru. Smeštene desetak kilometara od turističkog centra planine prema Novoj Varoši, izletnici su Vodice odavno prepoznali kao raj za jednodnevno uživanje u prirodi. 

Uređen Kamenički vis 

Kamenički vis, jedno od najposećenijih niških izletišta, prvomajske praznike dočekaće u sasvim novom ruhu. Šef kabineta opštine Pantelej Dragana Mihajlović kaže da će izletnici imati na raspolaganju nove ozidane roštilje, drvene stolove i igračke za decu. 

- Grade se tri ogromna ozidana roštilja dimenzija dva puta metar i po na kojima će moći više građana da prave roštilj u isto vreme. Postavljamo i deset drvenih garnitura, stolova sa klupama na kojima će moći da sedne po 16 osoba. Za mališane će po prvi put biti postavljene ljuljaške i drugi mobilijar. Očišćene su divlje deponije i ove godine ćemo kažnjavati sve koji budu bacali smeće van kontejnera - kaže Mihajlovićeva. 

U Lovačkom restoranu „Kod Šipe” u izletištu na Kameničkom visu flašica soka, pivo i litar kisele vode koštaju 80 dinara. Pljeskavica 300, ćevapi 380 dinara, lepinja sa kajmakom 80 dinara, mešani sendvič 120 dinara, a specijaliteti su gulaš od divlje svinje 600 dinara i lovačka kobasica 450 dinara. Za 13.000 dinara za četvorodnevni aranžman „Merkur” u Vrnjačkoj Banji pruža nezaboravni doživljaj u sobama apartmanskog tipa u okviru takozvanog velnes vikenda sa tretmanima za opuštanje pa čak i specijalističkim pregledom ukoliko to gost poželi. 

Na dvadesetak kilometara udaljenoj kraljevačkoj strani Goča u hotelu „Dobre vode” za one koji beg od vreve vide u šetnjama, vožnji bicikla planinskim stazama, branju lekovitog bilja i neobaveznom sportu pansion košta 1.530 dinara. 

Etno ambijent 

Prirodne lepote Azbukovice, etno-ambijent i domaća kuhinja, po povoljnim cenama, najbolja su preporuka za odmor u etno-selu Vrhpolje, gde se vikend može provesti za manje od četiri hiljade dinara. Tu je i rafting Drinom u organizaciji Rafting kluba „Drinska regata” uz boravak u kampu ili u privatnom smeštaju.

Etno-selo Vrhpolje raspolaže sa 30 kreveta u starim vajatima i restoranom narodne kuhinje na samoj obali Drine i još 40 ležajeva u seoskim domaćinstvima u okolini. Gostima su, sem tradicionalnog gostoprimstvima i dobre kuhinje, na raspolaganju i brojni organizovani izleti do obližnjih manastira u Soko-gradu i Bijelim vodama, planine Bobija, kanjona reke Trešnjice, jednom od tri staništa beloglavog supa. Tu je i ribolov na Drini. Prenoćište u lepo uređenim starim vajatima košta 600 dinara po osobi, sa doručkom 800, a pun pansion 1.600 dinara. 

I Ivanjički kraj obiluje predivnim prirodnim pejzažima i prava je atrakcija za ljubitelje prirode, odmora ali i dobre zabave. Najelitniji hotel „Park” ima specijalnu ponudu za 1. maj. Uz snižene cene turisti će dobiti i besplatno korišćenje velnes centa. U hotelu sa četiri zvezdice pun pansion za dve osobe, od 30. aprila do 3. maja, košta 19.818 dinara, a za one koji se odluče za period od 1. do 3. maja cena je 13.212 dinara, paket se odnosi na dve osobe. Za one koji bi da vikend provedu u čarima seoskog okruženja preporučuje se hotel „Logos” na Katićima. Cena punog pansiona za odrasle je 2.500 dinara dok deca plaćaju 1.750 dinara. 

Obilazak manastira 

U etno-selu Latkovac u severozapadnom delu opštine Aleksandrovac gosti mogu naučiti neki od starih srpskih zanata, baviti se sportskim aktivnostima ili obavljati uobičajene seoske poslove. Veliki broj nadaleko čuvenih vinarija i vinskih podruma garantuju nezaboravne degustacije i provod. U blizini etno-sela Latkovac nalazi se srednjovekovni grad Koznik, Zavičajni muzej Župe, Muzej vinarstva i vinogradarstva, te veliki broj manastira i pravoslavnih hramova. U njegovom bližem okruženju je reka Rasina bogata ribom, kao i jezero Ćelije. Ručak za četvoročlanu porodicu, od meza do jake hrane, ovde košta od 1.800 do 2.500 dinara. Ako poželite samo pljeskavicu od deset ćevapa, to zadovoljstvo će vas koštati 150 dinara. 

Konak i Welnes & Spa centar Dobrodolac u Brzeću mogu odjednom da prime oko 40 gostiju. Polupansion u dvokrevetnoj sobi ovog konaka staje 1.500 dinara, a za ovu sumu gosti imaju doručak i večeru - švedski sto. Doplata za pun pansion je 700 dinara. Posebna atrakcija je vodenica koja se nalazi u dvorištu konaka. Pravim gurmanima ovog konaka se pruža mogućnost posete čuvenim kafanama „Koliba” i „Kljunac” koje po povoljnim cenama nude specijalitete srpske kuhinje i neograničene količine bezalkoholnih i alkoholnih pića. Dobar ručak u pomenutim kafanama za četvoročlanu porodicu treba platiti od 2.500 do 3.200 dinara. Pljeskavica od 10 ćevapa košta 220 dinara, domaće pivo 60, koka-kola 70, kafa 50 dinara. 

Noćenje u Planinarskom domu 300 dinara 

Po tradiciji, većina Kruševljana, naročito mladi, za 1. maj odlaze na Jastrebac. Za one koji žele da sva tri dana praznika provedu na Jastrepcu interesantan je Planinarski dom gde je noćenje samo 300 dinara, a cene pića i hrane više nego pristupačni. Problem predstavljaju mali kapaciteti ovog doma koji u vreme ferija pohode i planinari iz drugih krajeva Srbije. Interesantno vikend odredište je i Ribarska banja kao i poseta etno-vodenici u obližnjem selu Srndalje do kojeg se stiže vozićem ili pešice. 

Izvor: Blic

Pogledajte još