Srbija: Pala prodaja cigareta za devet odsto

"Prodajom jednog kilograma rezanog duvana na nelegalnm tržištu država gubi 8.000 dinara poreza i akciza", kazao je Rajli, odlazeći čelnik Filipa Morisa u Srbiji, u okviru kojeg posluje i fabrika duvana u Nišu.

Kako je naveo Rajli, 13 odsto prihoda budžeta Srbije čini naplata poreza i akciza na cigarete, a država dobija oko 60 odsto od cene paklice cigareta. On je ocenio i da bi pad tržišta cigareta u Srbiji ove godine mogao da bude između 10 i 15 odsto.

Najjeftinija paklica cigareta u Srbiji sada košta 135 dinara, rečeno je na konferenciji za novinare.

Rajli je istakao i da je u Srbiji i regionu sa poskupljenjima i rastom akciza na cigarete primećen trend prelaska potrošača na rezani duvan.

"Na primer, u Sloveniji je od februara do decembra 2012. godine učešće rezanog duvana na tržištu poraslo sa tri na osam odsto", kazao je on.

Rajli je dodao da je zbog tog trenda kompanija Filip Moris u Srbiji otvorila novi pogon za rezani duvan u kojem je zaposleno 120 ljudi.

"Niška fabrika duvana je u okviru kompanije Filip Moris prva u regionu istočne Evrope, Bliskog istoka i Afrike koje proizvodi rezani duvan i četvrta u svetu", kazao je on.

Rajli je najavio i da će ga na čelu Filipa Morisa u Srbiji od 1.aprila zameniti Stejsi Kenedi, koja na to mesto dolazi sa pozicije potpredsednika za stategiju prodaje kompanije Filip Moris internešnel u Operativnom centru u Švajcarskoj.

Filip Moris u Srbiji zapošljava više od 1.000 ljudi u proizvodnom pogonu u Nišu i centrali u Beogradu, a u 2012. godini je uplatio 370 miliona evra u srpski budžet po osnovu akciza i poreza na dodatu vrednost.

Izvor: Mondo

Pogledajte još