Ajmo u planine

Na nekada veoma popularnom izletištu Bojčinska šuma, na području surčinske opštine, posetiocima je na raspolaganju vožnja fijakerom, a na samom ulazu je čuveni restoran "Bojčinska koliba", sa sremačkim specijalitetima i tamburašima. 

Na oko pet kilometra odatle je i manastir Fenek iz 15. veka. Na 20 kilometara od Beograda je Kovilovo, elitno mesto za odmor koje, pored veštačkog jezera i bazena, obiluje brojim sportskim terenima. Iza stotinak hektara šume smešten je i luksuzni hotel "Prezident", gde se može predahnuti uz specijalitete sa roštilja po pristupačnim cenama. 

U Besnom Foku, sedam kilometara od Padinske skele, Praznik rada se obeležava uz vola na ražnju, a prvomajski uranak tradicionalno se obeležava i u Obrenovcu, u izletničkoj šumi Zabran, pored same reke. Tu se svake godine posetioci takmiče u ribolovu, posle čega je zagarantovano uživanje u ribljoj čorbi.

Idealno mesto za pecaroše je i Kosmaj, na oko 30 kilometara od Beograda. U srcu planine je Markovo jezero, bogato ribom, a u blizini je i izvorište vode Kopačica.

Avala, jedina prestonička planina, samo 18 kilometara udaljena je od centra grada. Ukoliko vam ne leže kolektivni sportovi, postoji nekoliko obeleženih staza za šetnju i vožnju bicikla. Na putu prema Avali je i Spomen-park Jajinci, koji zbog velikog prostora predstavlja idealno mesto za roditelje s malom decom. Ukoliko nemate sopstveno prevozno sredstvo, do ovih izletišta može se stići linijama 402, 403 i 404, čije su početne stanice u naselju Banjica i na stanici Trošarina.

Prvomajski praznici idealna su prilika i za obilazak našeg najstarijeg prirodnog rezervata, Obedske bare, koji obiluje sa oko 220 vrsta ptica, od kojih 140 ima status nacionalne retkosti. Tu su i muzej "Hleb" i crkva Svetog Luke, inače najstarija crkva u Srbiji. 

Za sve koji nemaju vremena za "dalek" put, a ipak žele da odmor provedu u prirodi, tu je nezaobilazna Ada Ciganlija i Košutnjak, sa brojnim zabavnim sadržajima. 

Izvor: Kurir

Pogledajte još