Upozorenje: Pojavio se lažan lek Folnak

Ministarstvo je naložilo da o tome obaveste Inspekciju za lekove i medicinska sredstva

Lažni lek je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva zdravlja, u obliku tablete narandžaste boje, koje nisu ravne već su blago ispupčene.

Pravi lek Folnak je obliku okrugle, ravne i glatke tablete, žute boje sa slaboprimetnim tamnožutim mrljama, u kartonskoj kutiji sa 20 tableta i on odgovara propisanim zahtevima.

Ministarstvo je pozvalo pacijente da lažni lek vrate apoteci i obaveste Inspekciju za lekove i medicinska sredstva Ministarstva zdravlja na brojeve telefona 011/ 2603-400 i 011/2132317.

Vanrednu kontrolu uzorka tog leka po prijavi sumnje u kvalitet obavila je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Lek Folnak proizvođača MD NINI DOO Niš je 22. februara privremeno povučen iz prometa posle prijave koju je Ministarstvu zdravlja podneo pacijent zbog uočenih nepravilnosti.

Ministarstvu je prosleđena prijava sumnje u kvalitet leka Folnak pošto je uočeno odstupanje, odnosno tablete su narandžaste boje i nisu ravne već su blago ispupčane što nije u skladu s izgledom tableta prijavljenim u postupku registracije.

Izvor: B92

Pogledajte još