Veći računi za struju od maja

Kako objašnjavaju iz Agencije za energetiku, osnovni uslov da struja "pojača" mesečni račun za komunalije jeste da se formira javni snadbevač, pišu "Novosti".

"Neophodno je da se izabere direktor preduzeća za javno snadbevanje, a onda da se ova odluka izglasa i na sednici Vlade Srbije. Nakon toga, snadbevač treba da traži licencu od naše Agencije, a tek onda daje svoj predlog nove cene. Poslednji, peti korak, u ovom procesu, jeste i rok od 15 dana nakon odluke o poskupljenju, kako bi se obavestili svi kupci. Praktično je nemoguće da se ove procedure sve završe do početka aprila, pa verujem da će poskupljenje morati da sačeka maj", kaže Dušan Daković iz Agencije za energetiku.

Računica

Najveći problem sa formiranjem novih tarifa za električnu energiju jeste odnos između dnevne i noćne struje.

Prema prvobitnoj verziji Agencije za energetiku, bilo je predviđeno da noćna tarifa poskupi za oko 30 odsto. Jeftinija struja posle ponoći trebalo je da bude svega tri puta povoljnija nego tokom dana, umesto dosadašnja četiri puta.

Stručnjaci su predvideli i brže "ulaženje" u crvenu tarifu sa svega "sakupljenih" 1.200, nasuprot 1.600 kilovat-časova, koliko je limit sada.

Nova cena električne energije treba da se uskladi i "osveženim" tarifama.

Ministarstvo energetike je dalo svoje mišljenje Agenciji, koja je pre dve nedelje trebalo da izađe sa predlogom nove metodologije za izračunavanje "pojačane" vrednosti kubika.

Ipak, odluka je odložena do daljeg, zbog nedostatka potrebne metodologije za socijalno ugrožene građane koji se greju na struju.

Za njih bi nove tarife bile "pogubne", pogotovo u postojećoj grejnoj sezoni.

"Još se dogovaramo o novoj tarifi za struju sa Vladom i nadležnim ministarstvom, kako bismo sprečili da stradaju određene kategorije kupaca", objašnjavaju iz Agencije.

"Ipak, bez obzira na to kada ih donesemo, to ne koči najavljeno poskupljenje. Ako nam od javnog snadbevača bude, u međuvremenu, stigao predlog o promeni cena, mi ćemo ga komentarisati po staroj metodologiji".

(Izvor: Večernje novosti)

Pogledajte još