Reč istraživača: Neandertalci nestali zbog zečeva!?

Istraživači smatraju da neandertalci nisu bili u stanju da iskoriste prehrambeni potencijal zečeva nakon što su nestale velike životinje koje su lovili.

Doktor Džon Fa iz Britanskog Durrell trasta za konzervaciju divjline predstavio je ovu teoriju u radu pod nazivom „Zečevi i opstanak u Iberiji“. Ovaj rad objavljen je u Žurnalu ljudske evolucije.

„Verujemo da su lovci koji su svoj fokus mogli da preusmere na zečeve i druge male životinje, u trenutku kada je postojalo jako malo krupne divljači, imali veću sposobnost da prežive od ostalih“
, izjavio je Fa za Huffington Post.

Fa i njegov tim posetili su brojne lokacije širom sveta na kojima se vrše arheološka iskopavanja nakon čega su izbrojali broj životinjskih skeleta pronađenih na svakoj lokaciji.

Istraživači su zaključili da je jelena i drugih velikih životinja bilo u izobilju do pre 30.000 godina, a da su ostaci zečeva specifičniji za kasniji period – kada su Zemlju uglavnom nastanjivali moderni ljudi.

Fa tvrdi da iako su neandertalci jeli i drugu hranu pored mesa, njihova nesposobnost da iskoriste zečeve kao hranu mogla je da bude još jedan ekser u kovčegu cele vrste.

„U jednom trenutku neandertalci iz nekog razloga nisu bili u stanju da se okrenu manjem plenu kada su veće vrste nestale.“, smatra Fa.

Zašto su onda moderni ljudi bili bolji u tome od neandertalaca? Fa tvrdi da su oni jednostavno imali bolji sistem saradnje tokom lova u ranim društvima, a neandertalci iz nekog razloga nisu bili u stanju da se fokusiraju na ovaj izvor hrane koji je tada postojao u izobilju.

(B92)

Pogledajte još