Božidar Đelić: Zašto su blokirani računi DS!?

"Mi smo se kao i sve stranke zadužili za izbornu kampanju i već dva meseca čekamo da nam Ministarstvo finansija da odobrenje za sredstva koja dobijamo iz budžeta. Nadam se da to nije neki pritisak na našu stranku. Kad se to uradi onda ćemo imati dovoljno sredstava da to pokrijemo", rekao je koordinator Centra resornih odbora DS za RTS.

Podsetimo, list Danas objavio je da su svi računi DS u svim bankama u Srbiji blokirani zbog neizmirenog kredita kod Razvojne banke Vojvodine. Ova banka pokrenule je postupak prinudne naplate 335,4 miliona dinara.

Računi su, kako je naveo taj list, blokirani, jer je DS za potrebe kampanje pred prošlogodišnje majske izbore podigla kredit kod Razvojne banke Vojvodine, a "u predviđenom roku nije ponudila sredstva obezbeđenja", te je "banka pokrenula postupak prinudne naplate".

Govoreći o planu DS za izlaz iz krize, Đelić je rekao da je ta stranka napravila plan od 30 konkretnih mera, među kojma su i fiskalna reforma i fiksni kurs dinara.

Na pitanje zašto DS sada predstavlja program za izlazak iz krize umesto da je to učinio dok je bio na vlasti, odgovorio je da DS ne beži od odgovrnosti, ali da oni nisu bili zaduženi za Ministarstvo ekonomije.

"Mi nismo vodili Ministarstvo ekonomije i nismo bili zaduženi za nezaposlenost, koja je sada na rekordnon nivou od 23 odsto", kazao je on.

Đelić je objasnio da plan DS ima 30 konkretnih mera za koje će tražiti podršku javnosti i kao posebno važnu meru izdvojio je obezbeđivanje 50 miliona evra za "vodeće gradove", odnosno za pokretanje industrije u njima.

Novac za razvoj gradova, prema njegovim rečima, obezbediće se štednjom.

"Uštedećemo. Nećemo raditi sulude stvari, kao što je gradnja izolovanih hotela na Staroj planini. Ukinućemo agencije, a ne kao sada da to bude samo jedna šminka", rekao je Đelić.

On je rekao i da se program predviđa zaposlenje jedne osobe u porodici koja nema nikakva primanja, ali i ograničavanja na 50 odsto visine opterećenja neto plate.

O uvođenju fiksnog kursa, za koji su svi guverneri i stručna javnost govorili da je teško uvesti zbog slabe privrede koja takav kurs ne bi mogla da podrži, Đelić kaže da je fiksni kurs "cilj koji se ne može postići preko noći".

"Samo bi ekonomski nepismen čovek pomislio da to može preko noći. Želimo na ovaj način da uozbiljimo ekonomsku, fiskalnu i monetarnu politiku, da imamo inflaciju kao u evrozoni nekoliko godina, da smanjimo deficit i trgovinski deficit. Moramo da ispunimo prvo te uslove da kurs bude stabilan, pa onda fiksni,a zatim u nekoj perspektivi da imamo i evro kao valutu", kazao je on.

(B92)

Pogledajte još