Zadar: Učenici benzinca pretvorili u električni auto

"Ako je ikome mjesto na tržištu rada, to su oni! Ponosan sam na učenike, koji su sve do najsitnijih detalja napravili sami; naravno, uz nadzor mentora", rekao je direktor škole Tihomir Tomčić.

Električni pežo 106 vozio je do 50 kilometara na sat, no učenici tvrde da može ići i 80, samo ga još nisu toliko "nagazili".

"Profesor Ante Ivanac je došao na ideju da od benzinca napravimo električni auto. Vrijeme koje smo utrošili na rad na automobilu računa nam se kao praksa. Ako nam donesete automobil i utrošite 50.000 kuna na dijelove, napravićemo ga i vama", kazao je trećaš Sandro Jeričević.

Električni auto napunili su strujom preko solarnih panela, pa ispada da se pežo vozi na - sunce. U Solarnom centru to nije novost.

"Bicikl su učenici napravili prije dvije godine. Kupili smo običan, napravili od njega elektrobicikl pa ugradili solare da se preko njih puni struja. Imamo i solarno vozilo za golf, koje izgleda kao džip i registrovano je za vožnju po cesti. Napravili su i hibridno vozilo marke tojota. I kako im ne dati peticu"
, ponosan je direktor Tomčić.

(Nezavisne novine)

Pogledajte još