Ministarstvo poljoprivrede menja stav: Smanjivanje aflatoksina do ulaska u EU

"Uprave za veterinu i zaštitu bilja vrše monitornig na terenu i prema mogućnostima, videćemo da li postoji potreba da se pravilnik postepeno uskladi, odnosno da se da jedan vremenski period u kome će biti postepeno smanjenje dozvoljene količine aflatoksina sa 0,5 na 0,05 mikrograma, jer Evropa ne obavezuje kada morate to da uradite", rekao je Golubović.

(old_image)

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović

Svaka zemlja treba da proceni do kog vremena to mora da uradi, a da to istovremeno bude u skladu sa realnim stanjem, rekao je Golubović novinarima u pauzi na devetoj Regionalnoj konferenciji o agrobiznisu u regionu jugoistočne Evrope.

Golubović je međutim istakao da u trenutku ulaska u EU svake zemlja, pa i Srbija, mora imati usaglašene sve standarde i procedure sa propisima EU.

Državni sekretar je podsetio da se vrši uskladivanja pravilnika o stočnoj hrani i mleku, istakavši da se sada vršiti prava harmonizacija sa propisima EU u skladu sa interesima proizvođača u Srbiji.

Golubović je ponovio da se tokom dana očekuju rezultati superanalize mleka iz Srbije rađene u Holandiji, ali nije mogao da kaže kada će rezultati stići.

On je naglasio da će čim Ministarstvo poljoprivrede dobije rezultate, oni biti objavljeni na sajtu tog ministarstva i biće predstavljeni javnosti putem medija.

Golubović je naglasio da će u zavisnosti od toga koliko iznosi nivo aflatoksina, mleko biti ili pretvarano u mleko u prahu u mlekarama u Subotici i Zaječaru, odnosno uništavano, u skladu sa propisima.

(old_image)

Mlađan Dinkić: Još nije procenjena šteta zbog afere sa mlekom

Ministar finansija i privrede Srbije Mladjan Dinkić izjavio je danas da još nije procenjeno kolika je šteta države zbog problema sa pojavom povišenog nivoa aflatoksina u mleku.

Prema informacijama iz medija, zbog povećanog nivoa aflatoksina prodaja mleka u Srbiji smanjena je za 40 odsto.

(Blic)

Pogledajte još