Amenabar u Kanu

Više o novom filmu autora kultnog "Otvori oči" (Abre los ojos)! Alehandro Amenabar & film "Agora"!

Novi film Alehandra Amenabara "Agora" premijerno će biti prikazan u Kanu, van takmičarske selekcije.

- Posle četvorogodišnjeg rada na filmu, zaista se radujem ovoj premijeri, prvi put pred velikim gledalištem i veoma me zanima koliko ćemo uspeti da ih prenesemo kroz prostor i vreme - kaže Amenabar.

Radnja filma se odvija se tokom 391. godine u Egiptu, u Aleksandriji pod rimskom vlašću. Rejčel Vajs, koja je u Srbiji snimala film "Braća Blum" (The Brothers Bloom), u filmu "Agora" tumači lik Hipatije, astrologa i filozofa, čiji je cilj da očuva prikupljenu mudrost o drevnom svetu. Njen rob Dejvus (Maks Mingela) razapet je između ljubavi prema svojoj gospodarici i mogućnosti da dobije slobodu koju bi mu donelo pridruženje hrišćanskom pokretu u usponu...

Pored Rejčel Vajs i Maksa Mingele u filmu igraju i Oskar Isak, Ašraf Barom, Majkl Lonsdejl, Rupert Evans i drugi. 

Pored Amenabara, scenario potpisuje i Mateo Gil s kim je radio svoja tri najuspešnija ostvarenja - kultni "Otvori oči", zatim Oskarom nagrađeni "More u nama" (Mar adentro), kao jedan od svojih prvih filmova "Tesis".

Film "Agora" će u Španiji početi da se prikazuje od septembra, a od decembra u SAD i ostalim zemljama. 

Fanovi Amenabara sigurno željno iščekuju da vide ovog autora u epohi, raskošnoj scenografiji i po drugi put "na engleskom" - nakon filma "The Others" sa Nikol Kidman u glavnoj ulozi. 

Do tada, pogledajte trejler filma "Agora"...

Pogledajte još