Svedok saradnik: Miša Banana šverc kokaina Šarićevim ljudima plaćao 200.000 evra

U postupku protiv Šarića, Radulovića i još 11 optuženih, Vuković je detaljno svedočio kako je učestvovao u krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike, a njegov zadatak je bio da preuzima drogu od Kolumbijaca i Peruanaca, jer je bio dobar kao "degustator". Bio je zadužen i da drogu transportuje do argentinske obale, prenosi "Blic".

On je ispričao da je u Argentinu došao 2008, a da je tamo pre njega bio hrvatski državljanin Anastazije Martinčić, nedavno osuđen sa grupom Hrvata na 15 godina zatvora u Urugvaju.

Hrvatska grupa je, po Vukoviću, transportovala kokain od obale do prekookeanskih brodova. Vuković je svedočio da je optuženi Željko Vujanović organizovao odlazak ljudi iz Srbije u Argentinu.

On je članovima grupe po isporuci isplaćivao od 150.000 evra do 200.000. Isporuka 1.825 kilograma kokaina, po proceni Vukovića, samo u Argentini je koštala do 15 miliona evra.

Vuković je objasnio da je naređenja dobijao od Vujanovića, koji je važne informacije (upad argentinske policije na jedan brod u kome nije bilo kokaina) prenosio dalje Šariću.

Opisao je i da su dobili upozorenje da argentinska policija prisluškuje njihove mobilne telefone, pa su počeli mejlovima da šalju šifrovane poruke. Vuković je naveo i da mu je pokojni Dragan Dudić, koga je označio kao glavnog Šarićevog čoveka, rekao da su prekookenski brodovi nabavljeni preko Radulovićevih preduzeća.

Opisao je kako su kupili kuću u La Plati, oko 50 kilometara od Buenos Ajresa, gde su skladištili drogu.

Vuković je već svedočio u raniji postupcima za šverc kokaina iz Urugvaja kada je rekao da je Šarić bio nesporni vođa, koga su svi zvali Drug.

Radan Admović, koji ima status svedoka saradnika u postupku za švercovanje kokaina iz Urugvaja, svedočio je u ovom slučaju kako je grupa bila organizovana u Srbiji i kako je Vujanović bio zadužen za organizaciju posla u Argentini.

Naveo je i koji su pripadnici otputovali u Argentinu. On je ispričao i da je u grupu ušao preko Gorana Sokovića koji je tražio saglasnost od Šarića.

Izvor: Vuk Z. Cvijić za "Blic"

Pogledajte još