Žrtve napravile crnu listu: "12 prljavih" kandidata za papu

Oni su pozvali Rimokatoličku crkvu da se "uozbilji" i zaštiti decu, pomogne žrtvama i razotkrije korupciju.

Na spisku koji je izdala grupa SNAP koja okuplja osobe koje su sveštenici seksualno iskorišćavali, nalaze se imena 12 kardinala iz SAD, Meksika, Hondurasa, Italije, Australije, Češke, Kanade, Argentine i Gane, koji se optužuju da su štitili sveštenike pedofile i davali uvredljive izjave u javnosti, javio je AFP.

Svi navedeni kardinali smatraju se kandidatima za naslednika doskorašnjeg pape Benedikta XVI, koji je bio na meti kritika zbog reakcije na skandale o seksualnom zlostavljanju koji su potresli Rimokatoličku crkvu širom SAD i Evrope.

SNAP se, pored toga, protivi da za novog papu bude izabran ijedan član Rimske kurije, administrativnog ogranka Svete stolice, jer smatra da niko od njih nije spreman da zaista "očisti kuću" u Vatikanu i drugde.

Na crnoj listi žrtava svešteničkog zlostavljanja su kardinali Peter Turkson iz Gane, Tarčisio Bertone iz Italije, Dominik Duka iz Češke, Norberto Rivera Karera iz Meksika, Oskar Rodrigez Maradijaga iz Hondurasa, Timoti Dolan iz Njujorka, Donald Veul iz Vašingtona, Šon O'Meli iz Bostona, Angelo Skola iz Italije, Leonardo Sandri iz Argentine, Džordž Pel iz Australije i Mark Uele iz Kvebeka.

(Izvor: B92, Tanjug)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.