Milioni za nepostojeće gromobrane?

Prema rečima Duška Košutića, rukovodioca operativne doziometrije u "Vinči", ovaj institut je pre šest godina potpisao ugovor o skidanju radioaktivnih gromobrana sa novosadskih zgrada, i svoju obavezu skoro u potpunosti izvršio.

Košutić kaže za Radio 021 da je ukupno skinuto 68 gromobrana sa krovova novosadskih zgrada, budući da zakon propisuje da se iz budžeta finansira samo zamena gromobrana na stambenim objektima.

"Govorimo samo o stambenim zgradama, ne o poslovnim objektima. Na krovovima preduzeća ostalo je još pedesetak gromobrana, ali po našem zakonu, svaka firma je dužna da finansira uklanjanje i obezbeđivanje svog objekta", kaže Košutić, dodajući da mu "nije jasno za šta to Stan traži novac".

Košutić navodi da preostalih deset gromobrana nisu skinuti jer JKP "Stan" nije "Vinči" platio za urađene usluge, što je i dalje predmet potraživanja Instituta.

Pomoćnica direktora "Stana" Tatjana Dojčinović nedavno je izjavila da u gradu ukupno postoji 239 radioaktivnih gromobrana, budući da se većina nalazi na industrijskim objektima.

Košutić objašnjava da su radioaktivni gromobrani sve manje opasni zbog svog zračenja, ali da je njihov zaštitni potencijal smanjen.

"Oni su svi postavljani pre 20-30 godina, uglavnom se radi o evropijumu 152 i 154, čiji je period poluraspada 13 godina. Dakle, njihova aktivnost je do danas smanjena četvorostruko, ali isto tako i njihova funkcija odbrane od groma", kaže Košutić za Novosadski informativni portal.

Komentar direktora "Stana" Ljubomira Stanišića, ni nakon brojnih pokušaja, nismo uspeli da dobijemo.

(Izvor: B92)

Pogledajte još