Srbija: Svaki treći brak bez dece

Prema rezultatima popisa stanovništva, porodica u Srbiji, za razliku od prošle decenije kada je bila četvoročlana, danas prosečno broji samo tri osobe, prenose "Novosti".

Poduže čekanje na formiranje ionako skromne porodice stručnjaci objašnjavaju mnogim razlozima - lošom socijalnom politikom države, dugim školovanjem, borbom za radno mesto, ali i izbegavanjem obaveza, čemu je sklon veliki broj mladih.

Mladi su danas finansijski nejaki i bračni život odlažu do krajnjih granica. Ne tako davno, prosečni mladenci su imali oko 25 godina, dok danas njihove vršnjake smatramo decom. Pravilo je da već sedokosi roditelji, koji u brak uđu u tridesetim, porodicu ograniče na jedno dete. Roditelji odrasle dece, zbog besparice, često im ne pružaju dovoljan stimulans za osamostaljivanje i zasnivanje sopstvene zajednice”, kaže sociolog Ana Živančević Marić.

Statistika pokazuje da je između 1980. i 2010. zabeležen konstantan pad broja zaključenih brakova, kojih je početkom osamdesetih bilo čak za trećinu više. Prema podacima RZS, 78 odsto muškaraca i 81 odsto žena živi u braku ili drugoj zajednici. Trećina njih živi bez dece, dok polovina ima gotovo odraslu decu - stariju od 17 godina.

Da je i demografska budućnost Srbije u mraku potvrđuje i egal odnos reproduktivnog i starog stanovništva. Od 7,2 miliona građana, čak 2,9 miliona starije je od 50 godina.

Najteže posledice tek nastupaju smatra i demograf Ivan Marinković. Jer, samo po osnovu prirodnog priraštaja, godišnje gubimo između 35.000 i 40.000 građana.

Odnos umiranja i rađanja u Srbiji još od 1956. godine je takav da ne postoji ni prosta reprodukcija - da deca zamenjuju roditelje. Veliki problem su i migracije u svet, jer odlaze mladi ljudi koji imaju reproduktivni kapacitet. Oni koji naseljavaju većinu manjih mesta odavno su u trećem dobu”, objašnjava on.

Izvor: Novosti

Pogledajte još