Rađa se sve više beba - zavisnika!

Tačni podaci o broju ovih beba ne postoje, ali po rečima primarijusa dr Tanje Lazić-Mitrović, neonatologa u Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front” u Beogradu, broj ove dece je u porastu, piše "Politika".

Do apstinencijalnog sindroma ne dovode samo narkotici, derivati opijuma, kokain ili metadon, već i lekovi koje je trudnica uzimala bez znanja svog lekara. To nisu registrovane zavisnice, već trudnice koje su uzimale razne psihoaktivne supstance, sedative, antidepresive, ali i alkohol i nikotin. Ove supstance ne možemo ni da dokažemo, ali kod bebe vidimo jasnu kliničku sliku apstinencijalnog sindroma, što je lekaru dovoljno da odredi terapiju. Prošle godine je samo u našoj klinici bilo 15 ili 16 takvih beba – navodi dr Lazić-Mitrović.

Sagovornica Politike kaže da je mnogo veći problem sa trudnicama koje su zavisnice, ali nisu registrovane.

Mi nismo islednici, ali smo u obavezi da takvoj majci postavimo pitanje da li je koristila nešto od nabrojanih supstanci i odgovor je uvek negativan, ali klinička slika kod bebe je jasan dokaz o suprotnom. Takva beba odbija da jede ili halapljivo uzima obroke, vrlo je razdražljiva, ima karakterističan vriskav plač– objašnjava dr Lazić-Mitrović.

Tipično za ovakvo dete je, po njenim rečima, i da je ono stalno budno, a osnovni ritam koji treba da ima u prvim danima života je normalan ritam spavanja. Javljaju se problemi sa sistemom za varenje, deca često imaju povišenu ili sniženu temperaturu, preznojavaju se i grebu. Takve situacije su vrlo dramatične.

Roditelji ovakvih beba vrlo često negiraju uzimanje bilo kakvih supstanci koje izazivaju zavisnost i vrlo su neprijatni prema lekarima. A veoma je važno da roditelji sarađuju sa lekarima. Uz odgovarajuću terapiju, ova novorođenčad se oporavljaju posle nekoliko dana – kaže dr Lazić-Mitrović.

Dr Relja Lukić, ginekolog akušer sa Odeljenja visoko rizičnih trudnoća GAK „Narodni front”, jedan je od lekara posebnog tima koji je napravljen upravo da bi se kod trudnica inficiranim HIV virusom sprečio prenos virusa na bebu

Zahvaljujući radu našeg tima, do sada nijedno dete od HIV inficirane majke nije zaraženo ovim virusom, a velika većina ovih žena su intravenski narkomani. Naš tim porađa i žene koje imaju hepatitis Ce ili Be. Nekako se onda podrazumeva da mi porađamo i trudnice zavisne od droge, jer ovi porođaji nisu preterano omiljeni kod lekara. Prati ih stigma – kaže za dr Lukić, koji dodaje da je teško voditi trudnoću ženama koje su zavisne od droge, jer one ne sarađuju, ne vode računa o svom zdravlju, ali ni o zdravlju još nerođenog deteta.

Izvor: Politika

Pogledajte još