Preminula novinarka Milica Lučić-Čavić

Milica Lučić-Čavić dobila je nedavno nagradu "Vitez profesije", koju dodeljuje nevladina organizacija Liga eksperata "Lex" za promociju profesionalnih i moralnih vrednosti.

Od 1967. do 1993. godine je radila u Televiziji Beograd. Bila je prepoznatljiva po svojim britkim ekonomskim komentarima, kao voditeljka Dnevnika, Beogradske hronike, kontakt emisije Porota.

Nakon dolaska Slobodana Miloševića na vlast, poslata je početkom devedeseth na prinudni odmor, a zatim i dobila otkaz 1993. godine zajedno sa grupom novinara, inženjera, tehničara koji su odbili da budu deo Miloševićeve ratne propagandne mašinerije. Bila je na spisku Vojislava Šešelja me[u 20 „izdajnika i loših Srba“ u Radio -Televiziji Beograd, spisku za odstrel koji je pročitan u udarnom terminu u 19 sati i 30 minuta.

Jedan je od osnivača Nezavisnog sidnikata RTB, Fonda solidarnosti, Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Od 1994-1995 bila je predsednica Centra za antiratnu akciju, od 2000. do 2002. je bila na čelu Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

U Radio Slobodnoj Evropi je radila od 1994. godine do 2011. Jedno vreme i kao šefica beogradskog biroa.

Ostaće zapamćeni njeni intervjui koji su objavljivani u nedeljnom terminu RSE. Dobitnica je ugledne nagrade „Vitez profesije“ za 2012. godinu. Bolest ju je sprečila da prisustvuje uručivanju nagrade 26. februara ove godine. Najsažetiji opis Milice Lučić Čavić dao je njen sin Dušan primajući priznanje umesto nje rečima: "Moja majka će uvek biti moj heroj".

Poslednji intervju dala je Radiju Slobodna Evropa, 27. februara, pod naslovom "Biti častan u nečasnom vremenu".

(Izvor: B92)

Pogledajte još